Hlavní obsah

Policista zfackoval cyklistu na dálnici, natočila ho kamera ve služebním autě

Právo, Patrik Biskup

Loni v červenci vyrazil Mahid Radimov na jízdním kole z Plzně do Prahy. Na cestu se 25letý Ázerbájdžánec vydal po dálnici, jak mu ukazovala navigace, aniž by tušil, že je to zakázané. Jeho jízda skončila po pár kilometrech u sjezdu na Ejpovice, kde ho zastavili policisté. Kromě dvoutisícové pokuty dostal ještě od jednoho ze členů hlídky nafackováno za to, že při vyřizování přestupku prý schválně zdržoval.

Obžalovaný policista Karel Sojka před soudem.Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Agresivního policistu z dálničního oddělení ve Svojkovicích Karla Sojku potrestal ve středu Okresní soud Plzeň-jih roční podmínkou za přečin zneužití pravomoci úřední osoby. Podle rozsudku musí 35letý praporčík navíc zaplatit cizinci 20 tisíc korun jako nemajetkovou újmu za nepřiměřený zásah do osobnostních práv. Verdikt není pravomocný.

„Útok ze strany policisty byl naprosto bezdůvodný. Poškozeného napadl opakovaně, přičemž údery směřovaly na hlavu a byly vedeny tak razantní silou, že cyklistu při jednom z nich srazil na zem,“ uvedla předsedkyně senátu Simona Kuboušková.

Cestující napadl v metru cyklistu, pak hrál zraněného

Krimi

Podle ní kontrolovaný cizinec nezavdal žádnou příčinu k hrubému chování obžalovaného. „Nijak se přestupkovému řízení nebránil a spolupracoval. To, že po policistovi požadoval vysvětlení, jakým způsobem má uloženou pokutu zaplatit, nemůže být považováno za zdržování a protahování. Situaci sice zhoršovala jazyková bariéra, ale to nebyl důvod k tomu, aby policista situaci vyostřil a z verbálních nadávek poškozenému přešel k fyzickému útoku,“ konstatovala soudkyně.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Karel Sojka čelí obvinění z napadení cyklisty.

Incident trval asi minutu a natočila ho kamera v zadní části služebního vozidla. Záznam byl pro soud klíčovým důkazem. Je na něm vidět vše od chvíle, kdy policista nechává cyklistovi podepsat pokutový blok a předává mu složenku k zaplacení. Pak začíná mezi oběma muži diskuse, kterou policista ukončuje tím, že mladíka chytí pod krkem a se slovy „ku..., nes... mě, idiote,“ mu vrazí facku.

„Bál jsem se o život”

Poté cyklistovi vytrhne z ruky složenku, zmuchlanou mu ji vrátí zpátky a následuje další facka, po které Radimovovi spadla z hlavy přilba. V okamžiku, kdy se pro ni ohne, policista k němu přiběhne a pěstí mu míří na obličej. Poslední útok přichází ve chvíli, kdy si cizinec vyfotil espézetku policejního auta. Po úderu končí na zemi, během chvilky vstane, nasedne na kolo a odjíždí.

Jsou to lži, odmítl policista obžalobu kvůli kšeftu s rohem ohroženého zvířete

Krimi

„Skoro jsem se bál o život. Vzpomněl jsem si na záběry z Ameriky, jak tam policajti umlátili člověka k smrti. Ten strach byl umocněn ještě tím, že ten druhý policista se díval na to, jak mě jeho kolega mlátí, a nijak nezasáhl,“ vypověděl Radimov u soudu. S policistou prý komunikoval anglicky.

„Vysvětlil mi, že na kole po dálnici jet nesmím a že za to dostanu pokutu 2000 korun. Položil mi na kufr nějaké papírky, abych je podepsal. Když jsem se začal ptát, jak a kde mám pokutu zaplatit, začal mi nadávat a vzal mi ten jeden papírek z ruky, zmačkal ho a vrátil zpátky. Pak se se mnou začal hádat, chytil mě pod krkem a dal mi dvě facky,“ líčil Radimov dramatickou situaci.

Pak prý policista odešel do auta. „Když uviděl, že si fotím jejich espézetku, vrátil se a zase mě praštil, až jsem upadl na zem. Tak jsem už raději nic neříkal, sedl na kolo a jel pryč,“ dodal cizinec.

Policista napsal omluvný dopis. A lhal v něm

Obžalovaný policista u soudu svého chování litoval. „Byla to velká chyba. Rozhodně jsem nechtěl tomu pánovi nijak ublížit. Z hlediska bezpečnosti jsme potřebovali, aby co nejdříve z dálnice zmizel a nedošlo tak k nějakému neštěstí. Jenže nechtěl odjet. Měli jsme s kolegou pocit, že nás schválně zdržuje, abychom odjeli dřív a on mohl pokračovat v jízdě po dálnici,“ prohlásil Sojka.

Přiznal, že situaci řešil nestandardně. „Zvolil jsem snazší formu, abychom se vyhnuli všem oficialitám. Zachoval jsem se jako můj otec, když jsem neposlouchal,“ soukal ze sebe policista a druhým dechem dodal, že v něm laxní chování cyklisty vzbudilo jistou dávku agrese.

Radimovovi poslal omluvný dopis, kde se snažil své jednání vysvětlit. Tvrdil, že potřebovali z místa co nejdříve odjet k dopravní nehodě se zraněným dítětem. Jak se ale ukázalo u soudu, byla to lež. „Proč jsem to tam napsal, nevím,“ krčil Sojka u soudu rameny.

Před soudem také vypovídal Sojkův kolega z hlídky Zdeněk Košák. „Viděl jsem, jak cyklistu drží za bundu a pak mu dal asi tři facky,“ řekl policista. Na otázku soudkyně, proč nezasáhl, odpověděl, že ho situace zaskočila.

Reklama

Výběr článků

Načítám