Hlavní obsah

Jsou to lži, odmítl policista obžalobu kvůli kšeftu s rohem ohroženého zvířete

Praha

Pražský policista i jeho dva známí v pondělí odmítli obžalobu, podle níž chtěli prodat roh kriticky ohroženého nosorožce tuponosého na asijský trh. Policista David Kučera u Obvodního soudu pro Prahu 4 prohlásil, že je jeho stíhání vykonstruované a účelové. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podle něj nepostupovala při vyšetřování standardně a ve spise je mnoho lží a fabulací.

Foto: ČTK

Soud řešil obchod s nosorožčím rohem (vlevo David Kučera, vpravo Lu Sin-Sia)

Článek

Trojice čelí obžalobě za trestný čin neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, za což jí v případě odsouzení hrozí až pětileté vězení.

Kučera spolu se svým známým Oskarem Rouskem chtěl podle státního zástupce na přelomu let 2014 a 2015 prodat horní části předního rohu nosorožce, plánovali za něj získat 500 000 korun či více. Oslovili proto podle obžaloby prostředníka, který ho měl nabídnout k prodeji.

Obžalovaní neměli k prodeji rohu, jehož hodnota by na nelegálním trhu podle státního zastupitelství převyšovala 1,5 milionu korun, povolení ministerstva životního prostředí.

Policista chtěl prodat nosorožčí roh, hrozí mu vězení

Krimi

Trojice nakonec roh neprodala, protože nedostala uspokojivé nabídky.

Kučera u soudu uvedl, že se při vyšetřování dostal do konfliktu s určitými zájmovými skupinami, které ho chtěly odstranit. Inspekce podle něj měla o účelovosti stíhání informace, ale ignorovala je. Nevypořádala se ani s jeho opakovanými námitkami proti vyšetřovateli. „GIBS si dělá, co chce, a není za to postižitelná," prohlásil.

Foto: Profimedia.cz

Nosorožec tuponosý (ilustrační foto)

Policista dodal, že cenu nosorožčího rohu zjišťoval kvůli svému vyšetřování v asijské komunitě. Jeho další postup ale nakonec neschválil nadřízený. Kučera se hájil i tím, že zjišťování ceny rohu není trestným činem.

Roh patřil Rouskovi, který ho podle policisty získal legálně. Rousek v přípravném řízení uvedl, že ho jeho manželka zdědila po své matce. Vinu odmítli i Rousek a údajný prostředník Lu Sin-Sia. Oba muži však poté odmítli odpovídat na otázky soudu či státního zástupce. „Neměl jsem důvod nic takového udělat. V Číně za to hrozí trest smrti," řekl pouze Lu.

Za týraný dobytek, který žil po břicho v hnoji, uložil soud podmínku

Krimi

Kvůli nouzovému stavu zavedenému kvůli šíření nového koronaviru se soudce ještě na počátku jednání zeptal, zda nikdo nepobýval v rizikových oblastech. Ujistil se také, že všichni s konáním líčení a projednávání případu s ohledem na situaci souhlasí. Další jednání se bude konat na konci dubna.

O rohy nosorožců je zájem především v zemích východní Asie, kde se používají v tradiční medicíně. Přestože byl prodej a nákup nosorožčích rohů v celém světě zakázán už v roce 1977, kvůli rostoucí poptávce pytláci nosorožce dále zabíjejí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám