Hlavní obsah

Policista z kauzy Dozimetr obviněn

Korupční kauza Dozimetr týkající se úplatků a manipulací kolem zakázek pražského dopravního podniku (DPP) má trestní dohru i pro jednoho policistu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinili mimo jiné ze zneužití pravomoci úřední osoby pražského kriminalistu Karíma Nemraha, který je bratrem jednoho z hlavních aktérů případu, rovněž trestně stíhaného podnikatele Zakaríi Nemraha.

Informaci serveru Aktuálně.cz ve čtvrtek Právu potvrdila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

„Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájila trestní stíhání jednoho příslušníka Policie ČR pro tři jednání kvalifikovaná jako zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,“ řekla Právu Nguyenová.

Rakušan věří, že Dozimetr STAN nepoškodil

Komunální volby

Doplnila, že společně s tímto policistou obdržela obvinění i jedna civilní osoba. Podle informací Práva jde o jeho již zmíněného bratra Zakaríu Nemraha.

Nadpraporčík Karím Nemrah pracuje na odboru hospodářské kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování na Obvodním ředitelství Praha III.

Inspekce jej viní z toho, že na žádost hlavních aktérů případu lustroval v neveřejném registru vozidel SPZ některých aut. Skupina kolem Redla a Hlubučka se totiž obávala, že je při cestách sleduje policie.

„Za účelem zjištění totožnosti vlastníků vozidel, u nichž měli podezření, že jsou určena k jejich kontaktnímu sledování, prostřednictvím nadpraporčíka K. N. zjišťovali informace z centrální databáze registru vozidel, do něhož měl policista v souvislosti s plněním služebních úkolů přístup,“ napsali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) do usnesení o zahájení stíhání Hlubučka a dalších.

Obviněný v kauze Dozimetr byl svědkem na svatbě Vildumetzové, je i kmotrem jejího syna

Domácí

Věcí se po zveřejnění role tohoto kriminalisty začali v červnu zabývat vyšetřovatelé GIBS. A ti zjistili, že informace z usnesení jsou relevantní a podezření takové, že už pod dozorem státního zástupce rozjeli prověřování, které následně vyústilo i v obvinění.

Nemrah se proti němu sice bránil stížností, ale tu podle zjištění Práva státní zástupce zamítl jako nedůvodnou.

Redlův blízký přítel a rovněž obviněný člen skupiny Pavel Kos žádal v období od loňského 22. prosince do letošního 3. ledna ověření registračních značek minimálně dvou aut.

Nemrah je v neveřejném registru, který mohou policisté využívat pouze v odůvodněných případech pro služební účely, 3. ledna pod smyšleným účelem dotazu údajně prolustroval.

A zjistil, že jedno auto je registrováno na ministerstvo vnitra. To může znamenat, že podezřelí skutečně narazili na vozidlo, ve kterém je policie sledovala.

STAN si oddychl, po roku afér čekal větší katastrofu

Komunální volby

Reklama

Výběr článků

Načítám