Hlavní obsah

Policista sehnal kamarádovi kokain a šňupal s ním. U soudu skuhral, že nechce přijít o práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I když zpětně David Zeman lituje, že známému pomohl ke gramu kokainu, soud mu dal jasně najevo, že jako policista měl zločin spíš potírat než se na něm sám podílet. Zprostředkování nákupu drogy jej zřejmě bude stát místo u policie, navíc v úterý dostal roční podmíněný trest s osmnáctiměsíční zkušební dobou.

Foto: GIBS

Ilustrační fotografie

Článek

Pokud se nic nezmění a rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5 potvrdí i nadřízený pražský městský soud, musel by Zeman definitivně skončit ve výjezdové skupině Ochranné služby Policie ČR. Obžalovaný se proto snažil v úterý soudní senát vedený Petrou Zaydlar Hodysovou obměkčit.

„Chtěl bych se za svůj čin omluvit a byl bych vám moc vděčný, kdybych mohl pokračovat v práci policisty, takže bych byl rád, kdybyste souhlasila s naším návrhem na zastavení trestního stíhání,“ žádal soudkyni. Doplnil, že v obdobné věci jiný obvodní soud stíhání dalšího policisty skutečně zastavil.

Jenže on neuspěl. „Ohledně obžalovaného Zemana a jeho návrhu na zastavení trestního řízení soud neshledal podmínky pro toto zastavení. Pokud by byly splněny, soud by mu vyhověl, ale zkrátka neshledali jsme tu možnost,“ odmítla Zemanovu prosbu soudkyně Zaydlar Hodysová. Policista dostal podmínku na spodní hranici trestní sazby, která činí jeden rok až pět let vězení.

Dva policisty čeká soud za steroidy i kokain

Krimi

„Jsme si vědomi, že obžalovaný nebude moci vykonávat práci policisty, což je nám líto. Ale jako policista ve službě, který by měl trestnou činnost potírat, a ne se na ní podílet, se nám v jeho případě jeví trest jako přiměřený,“ dodala soudkyně.

Připomněla, že v obdobné kauze, kterou Zeman zmínil a kde soud zastavil trestní stíhání, šlo o méně závažný skutek, jen o anabolika. „Tady to bylo závažnější,“ narážela Zaydlar Hodysová na Zemanem zprostředkovaný prodej kokainu.

Šňupli si spolu

Osudným se policistovi stal listopadový den roku 2021, kdy pro svého známého zprostředkoval nákup gramu kokainu od kamaráda dealera a v této kauze hlavního obžalovaného Davida Geiera. Obchod za dva tisíce korun se uskutečnil v severočeském Mostu a Zeman mu byl osobně přítomen. Ba co víc, společně s kupcem si pak samotný kokain šňupli.

Kromě toho Zeman podle rozsudku prodal v září větší množství anabolik svému kolegovi z ochranné služby Tomáši Somerauerovi, utržil za to 7770 korun. Ani Somerauer se kvůli držení zakázaných steroidů nevyhnul obžalobě, ale na rozdíl od Zemana pak souhlasil se soudním trestním příkazem a výší trestu v podobě osmiměsíční podmínky s roční zkušební dobou.

Jeho potrestání je tak již pravomocné, zatímco Zeman se v úterý na místě proti vině i trestu odvolal. Obžalovaný policista přitom na počátku hlavního líčení své provinění přiznal, souhlasil se zněním obžaloby a před soudem se kál.

„Nikomu jsem nic nenabízel, jen jsem prostě pomohl kamarádovi, který mě o to ( kokain) prosil dlouhou dobu. Určitě je to pro mě velké ponaučení. Ty dva roky omezení života pro mě byly dostačující a v životě se už k něčemu takovému nepřiblížím,“ uvedl už v únoru Zeman s tím, že kvůli kauze byl postaven už předloni mimo službu a pobírá tak jen poloviční plat. Podle jeho obhájce je tak v tíživé finanční i rodinné situaci. O tom, zda mu podmíněný trest zůstane, či nikoli, rozhodne odvolací Městský soud v Praze.

Koupil ženě prsa

Podmínku si nyní vysloužil i hlavní aktér kauzy, dealer drog Geier. Ten rovněž přiznal vinu a souhlasil i se všemi skutky popsanými v obžalobě. Šlo o více než dvě stě případů prodeje kokainu a dalších čtrnáct týkajících se držení a prodeje anabolik i pervitinu.

„Moc mě to mrzí, je mi to moc líto a chci napravit svou chybu,“ žádal v úterý soud o shovívavost Geier, který už dříve uvedl, že si bývali se Zemanem blízcí jako přátelé.

V únoru při výslechu poznamenal, že prodej drog byl v letech 2021 a 2022 jeho obživou, i když sám prý nebral. Na otázku soudkyně, co udělal se statisícovými výdělky, odvětil, že je použil většinou na dovolenou.

„Bývalé manželce jsem z toho koupil nová prsa,“ doplnil Geier, který v úterý nakonec dostal podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou pěti let. Tento verdikt je již pravomocný, Geier se odvolal pouze proti rozhodnutí soudu o propadnutí zhruba čtvrt milionu korun a cca 7800 euro zabavených na jeho účtech. Prý nešlo o výnosy z trestné činnosti, což mu ale soud neuvěřil.

Dealer anabolik byl potrestán podmínkou. Začalo to z lásky ke sportu, vysvětloval

Krimi

Reklama

Související témata:
Obvodní soud pro Prahu 5

Výběr článků

Načítám