Hlavní obsah

Dealer anabolik byl potrestán podmínkou. Začalo to z lásky ke sportu, vysvětloval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dlouhé roky se dařilo třicetiletému Davidu Ondrovi čile obchodovat s hormonálními a anabolickými preparáty. Ty nakupoval v zahraničí a v tuzemsku je prodával fitness trenérům a kulturistům. Definitivní tečku za jeho byznysem, který státní zastupitelství popsalo jako organizovanou zločineckou skupinu, udělal v úterý brněnský krajský soud, když muže potrestal podmínkou a peněžitým trestem.

Obžalovaný David OndraVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Ondrovi hrozilo až dvanáct let vězení, proto se tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let může na první pohled zdát mírným.

Jak ale Novinky upozornil státní zástupce Robert Hanuš, součástí dohody o vině a trestu, kterou s mužem uzavřel, je i peněžitý trest ve výši 1,5 milionu korun.

„K tomu jsem nechal zničit celou jeho skladovou zásobu preparátů v hodně deseti milionů korun, což lze také považovat za jistý trest,“ řekl Hanuš a dodal, že muž navíc přišel o hotovost a výpočetní techniku v řádů stovek tisíc korun.

Foto: Právo

Obžalovaný David Ondra

Padělky zakázané chemie končily i ve fitness centrech v Česku, policie zatýkala

Krimi

Nabídku rozšířil o kokain

S objednáváním preparátů, jejichž obchodování není v tuzemsku bez příslušných povolení legální, začal Ondra už v roce 2014. Postupně kolem sebe vytvořil síť spolupracovníků, kteří se starali o platby, což byl případ slovenského kontaktu s přezdívku „Angel“. Další lidé zajišťovali doručování a předávání balíčků od farmaceutických společností z Číny, Polska, Anglie nebo z Malty.

Ondra nakonec svou nabídku ještě rozšířil o kokain.

Poslední dodávku v hodnotě 15 tisíc eur (asi 360 tisíc korun) sledovali celníci a policisté až k Ondrovi domů. Po dopadení se muž dohodl se státním zástupcem na trestu a dohodu posvětil i soudní senát v čele s Milošem Žďárským.

„Obžalovaný měl ze své činnosti majetkový prospěch za více než deset milionů korun, který hned většinou investoval do nákupu dalších anabolik. Ukládaný trest není v takové výši, jako kdyby proběhl klasický soudní proces. Uzavření dohody je výhodou pro obžalovaného, může mít nižší trest a soudu to ušetří práci. Trest je s ohledem na přístup obviněného, vysokou peněžitou sankci a propadnutí věcí z pohledu soudu dostatečný,“ konstatoval Žďárský.

„Není to jako tvrdé drogy“

Ondra tak odcházel od soudu spokojený. „Už je to dávno, co to začalo, bylo to v mládí s výhledem rychlého zisku a taky z lásky ke sportu, závodil jsem v kulturistice. Proto jsem to neviděl v tak negativním světle. Lidi, kteří to užívají, jsou uzavřená komunita, nemá to takový dopad na jejich životy jako třeba tvrdé drogy,“ řekl Novinkám při odchodu ze soudní síně.

Proti schválené dohodě neměl námitek státní zástupce ani obžalovaný, oba se také na místě vzdali práva na odvolání a verdikt je tak pravomocný.

Svaly a agresivita. I policisté berou anabolika, varuje GIBS

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám