Hlavní obsah

Policista přihlížel, jak kolega mlátí cyklistu. Dostal trest

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kázeňský trest dostal policista z dálničního oddělení ve Svojkovicích Zdeněk Košák za to, že nečinně přihlížel, jak jeho kolega Karel Sojka (35) bezdůvodně mlátil cyklistu. Sojka ve středu odešel od Okresního soudu Plzeň - jih s roční podmínkou za zneužití pravomoci úřední osoby.

Obžalovaný policista Karel Sojka před soudem.Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Policista má rovněž uhradit poškozenému 20 000 korun jako nemajetkovou újmu za nepřiměřený zásah do osobních práv.

Incident se odehrál loni v červenci na dálnici D5 u sjezdu na Ejpovice. Policisté tam tehdy zastavili 25letého Ázerbájdžánce Mahida Radimova, který jel na jízdním kole. Sojka mu nejprve vystavil pokutový blok a složenku na částku 2000 korun za porušení zákazu jízdy na kole po dálnici a poté ho několikrát fyzicky napadl údajně proto, že cizinec schválně jednání protahoval.

Incident trval asi minutu a natočila ho kamera v zadní části služebního vozidla. Je na něm vidět právě i to, jak Košák sleduje svého kolegu, který cyklistovi sprostě nadává a pak ho fackuje. Nijak přitom do konfliktu nezasahuje.

Policista zfackoval cyklistu na dálnici, natočila ho kamera ve služebním autě

Krimi

„Příslušný služební funkcionář rozhodl v kázeňském řízení o potrestání dotyčného policisty, a to v souladu se zákonem o služebním poměru,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. O jaký konkrétní postih se jednalo, ale nechtěla mluvčí specifikovat. „Jde o správní řízení, které je neveřejné,“ vysvětila mluvčí.

Košák u soudu jako svědek uvedl, že nezasáhl proto, že jej celá situace zaskočila. „Kolega cyklistovi vypsal pokutový blok a pak mu dal složenku. Přitom mu říkal, ať si co nejrychleji sbalí věci a odjede z dálnice pryč. Protože ten člověk nespolupracoval, začal se s ním kolega pošťuchovat, přičemž ho chytil za bundu a dal mu asi tři facky. Pak si pán sebral helmu, nasedl na kolo a odjel,“ vypověděl Košák.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Karel Sojka u soudu kvůli napadení cyklisty

Podle jeho slov nepostupoval Sojka správně. „Když cyklista neuposlechl výzvu, aby opustil místo, měl ho kolega správně zadržet podle zákona,“ dodal policista.

Radimov se tehdy policistům snažil anglicky vysvětlit, že jel na kole do Prahy podle navigace, která mu ukázala cestu po dálnici. Nevěděl, že se to nesmí a s pokutou souhlasil. Když ale chtěl vysvětlit, jak a kde má pokutu zaplatit, Sojka mu nejprve začal nadávat do idiotů a pak ho fyzicky napadl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám