Hlavní obsah

Policista předstíral nemoc a odjel do USA

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Až pět let vězení hrozí policistovi (29) za to, že více jak měsíc pobýval ve Spojených státech, přičemž úředně měl ležet doma v posteli na neschopence. Příslušníka pořádkové jednotky pražské policejní správy v pátek obvinila státní zástupkyně z trestného činu vyhýbání se služebnímu úkonu a výkonu vojenské služby.

Foto: Robert Rohál

Adventní čas tráví Helena Vondráčková na vánočně laděných koncertech.

Článek

"Předstíral nemoc, aby mohl odcestovat do USA a vyhnout se tak služebním povinnostem," řekla plzeňská státní zástupkyně Jaroslava Pašková, která vyšetřuje trestné činy policistů.

Obviněný strážce zákona odletěl do New Yorku 10. února a zpět se vrátil minulý čtvrtek. Pracovní neschopnost mu lékař vystavil v den odletu a ukončil v den příletu. Tvrdí, že o cestě pacienta do Ameriky neměl vůbec tušení.

"Napsal jsem mu neschopenku kvůli sportovnímu úrazu. Přišel do ordinace a měl zavěšenou ruku na pásce. Říkal, že s ní nemůže ani pohnout a když jsem mu na ní sáhl, tak křičel bolestí. Znám ho několik let, je to sportovec a věnuje se kick boxu. Každou chvíli přijde pomlácený. Pro mě to nebylo žádné překvapení, že má takový úraz, u něj nešlo o žádnou výjimku. Takže jsem mu věřil, že má ruku skutečně pochroumanou," uvedl praktický lékař Lukáš Rejžka z Horšovského Týna na Domažlicku.

Na kontrolu nepřišel

Policista měl přijít za dva týdny na kontrolu. "Nedorazil, a tak jsem ho sháněl přes jeho matku. Ta mi řekla, že je někde u své holky v Klatovech a že mu to vyřídí. Přišel se ukázat, až když se vrátil z Ameriky. To už jsem věděl, že ho vyšetřuje inspekce ministra vnitra. Omluvil se mi s tím, že to měl říci na rovinu," dodal lékař.

Podle Rejžka je problém i v systému kontrol pacientů v domácím léčení. "Kontroly nechodí tak často jako dřív, takže pro marody už nejsou velkým strašákem. Kolikrát jsme sami náhodou přišli na to, že si náš pacient v průběhu 14 denní pracovní neschopnosti přivydělával v Německu," uzavřel lékař.

Dodržování léčebného režimu policistů přitom nekontrolují pracovníci Okresní správy sociálního zabezpečení, ale pověřený policejní důstojník.

Provinilec zůstává ve službě

Policista tvrdí, že se v USA účastnil sportovního soustředění s oddílem kick boxu. Vyšetřovatelé mu však příliš nevěří a spíše se domnívají, že tam odjel kvůli práci.

Podle mluvčího pražské policie Ladislava Bernáška policista nadále zůstává ve službě. "My jsme od státního zástupce dosud oficiálně neobdrželi žádnou zprávu o zahájeném trestním stíhání. Až budeme mít v rukou konkrétní fakta, pak jeho nadřízený rozhodne o případném personálním opatření," doplnil Bernášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám