Hlavní obsah

Policista odsouzen za vyhrožování podezřelé

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Za neoprávněnou domovní prohlídku spojenou s vyhrožováním dostal v pondělí 38letý policejní kapitán Lumír Chovanec od Okresního soudu v Ostravě rok vězení, podmíněně odložený na dva roky. Kromě toho nesmí dva roky působit u policie.

Článek

Podle zatím nepravomocného rozsudku policista bez povolení hledal ukradené peníze v rodinném domku ve Slezské Ostravě. Obžalovaný důstojník vše od počátku popíral a proti trestu se okamžitě odvolal.

Podle rozsudku se vše odehrálo 1. prosince 2003, kdy policie v Ostravě zatkla Lucii Sičovou, kterou podezírala, že okradla svou známou o patnáct tisíc korun. Zatímco dva policisté ženu vyslýchali na služebně, Chovanec, který v té době šéfoval kriminalistům ve Slezské Ostravě, se měl do domku vrátit a prohledávat ho.

"Říkal, že když mu prohlídku neumožníme, přijde se soudním povolením a prokope nám celý byt," vypovídal u soudu manžel Sičové, která byla obžaloby z krádeže loni zproštěna. Policista v civilu při prohlídce navíc podle svědků vyhrožoval umístěním dvou dětí v dětském domově. "Babičce také řekl, že pokud nám dá peníze, které má ušetřené na pohřeb, už se nebude nic vyšetřovat," vypověděl u soudu mladý muž.

Státní zástupce: nechceme hyperaktivní policisty

Státní zástupce Alois Dlouhý ve své závěrečné řeči konstatoval, že jednání obžalovaného hraničí až s trestným činem vydírání a svědčí o jeho značné citové a morální otrlosti. "Nemůžou existovat hyperaktivní policisté, kteří budou svévolně nahrazovat soudy a v honbě za výsledky a objasněností budou mít klapky na očích," řekl žalobce.

Lucie Sičová u soudu řekla, že ji policisté na služebně vyslýchali asi devět hodin. "Navíc mi odepřeli právo na advokáta. Řekli, že se moc dívám na americké filmy a nemám na něj nárok," řekla ženu u soudu. Obžalovaný se hájil, že Sičová nemluví pravdu a v jejím domě ve Slezské Ostravě nikdy nebyl. "O vyšetřování toho případu jsem se dozvěděl až o několik měsíců později a tu ženu jsem do té doby nikdy neviděl," vypověděl kriminalista, podle nějž se ho Sičová snaží jen očernit. Soud však tuto obhajobu vyvrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám