Hlavní obsah

Policista, který střílel po chodci, dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Čtyřmi výstřely se loni v červenci na rušné křižovatce poblíž centra Plzně snažil dnes již bývalý policista Radomír Mecner zastavit chodce, který přecházel ulici na červenou a pak před mužem zákona utíkal. Ve středu ho plzeňský městský soud za zneužití pravomoci veřejného činitele a pokus ublížení na zdraví potrestal dvouletým podmíněným trestem. Také mu zakázal pracovat se zbraní.

Článek

Mecner se hájil tím, že v chodci poznal hledaného zločince. Jedna z kulek při incidentu zasáhla projíždějící auto. Jeho řidič vyvázl bez zranění. Kulka se zaryla do bočního sloupku mezi předním a zadním oknem, jen kousek od řidičovy hlavy.

"Ten člověk na sebe upozornil tím, že kličkoval mezi auty, která musela brzdit. Jakmile jsem na něho zapískal a pokynul, aby šel ke mně, zůstal stát na ostrůvku uprostřed silnice. Pak se rozběhl a já jsem na něho zakřičel, aby zůstal stát. Domníval jsem se, že je to osoba, kterou jsem viděl v pátrání," uvedl Mecner.

Psycholog: nadměrně se snaží

Podle výpovědi psychologa Jiřího Jelena před soudem je Mecner typ člověka, který se nadměrně snaží snaží plnit své povinnosti .

"Za každou cenu chce naplnit funkci policisty. Chce kolem sebe vidět jen poslušné a mravné lidi. Pokud se ale dostane do zátěžové situace, nebere ohled na širší okolnosti a nedokáže vyhodnotit důsledky svého rozhodnutí. V tom konkrétním případě vnímal pouze cíl svého snažení a neviděl ostatní věci jako například projíždějící auto," konstatoval Jelen s tím, že za takových okolností není tento člověk vhodný pro službu v ozbrojených silách.

Po zbrani sáhl Mecner v okamžiku, kdy podle jeho slov chodec udělal nepřirozený pohyb rukou, kterou zasunul pod tričko.

"Vystřelil jsem proto varovně do vzduchu, ale to ho nezastavilo. Dál jsem ho pronásledoval, třikrát po něm vypálil. Mířil jsem od kolen dolů. Pokaždé, když jsem zamířil, musel jsem zpomalit. Jeho náskok se tak stále zvětšoval. Pak už jsem usoudil, že dokončit zákrok nebude bezpečné, a zavolal jsem vysílačkou operačního důstojníka policie a věc oznámil," pokračoval Mecner, který byl byl propuštěn za závažné porušení služební přísahy.

Související témata:

Související články

Policista ukazoval, jak střílel po chodci

Bývalý policista Radomír Mecner ukazoval v úterý státní zástupkyni, jak v červenci na křižovatce ulic Klatovská a U trati v Plzni pálil po chodci, který...

Výběr článků

Načítám