Hlavní obsah

V chodci jsem poznal zločince, brání se střílející expolicista

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Čtyřmi výstřely se loni v červenci na rušné křižovatce v centru Plzně snažil dnes již bývalý policista Radomír Mecner zastavit chodce, který v dopravní špičce přecházel ulici na červenou a pak před mužem zákona utíkal. V úterý se u Městského soudu v Plzni hájil tím, že v chodci poznal hledaného zločince.

Foto: Ludmila Oravcová
Článek

Za zneužití pravomoci veřejného činitele a pokusu ublížení na zdraví hrozí Mecnerovi až osm let vězení.

Jedna z kulek při incidentu zasáhla projíždějící automobil. Jeho řidič vyvázl bez zranění. Kulka se zaryla do bočního sloupku mezi předním a zadním oknem, jen kousek od řidičovy hlavy.

"Ten člověk na sebe upozornil tím, že kličkoval mezi auty, která musela brzdit. Když si mě všiml, zůstal stát na ostrůvku uprostřed silnice. Když jsem na něho zapískal a pokynul, aby šel ke mě, zastavil se na ostrůvku. Pak se rozběhl a já jsem na něho zakřičel, aby zůstal stát. Domníval jsem se, že je to osoba, kterou jsem viděl v pátrání, " uvedl Mecner.

"Byla mi podezřelá jeho reakce. Choval se tak, jak když musí za každou cenu zmizet nebo že má u sebe něco, co nesmím vidět," dodal před soudem.

Chodec prý dělal podezřelé pohyby

V přípravném řízení před vyšetřovateli z inspekce ministra vnitra řekl, že v chodci poznal nebezpečného pachatele, ale později už si nevzpomněl na jeho jméno. Po zbrani sáhl Mecner v okamžiku, kdy podle jeho slov chodec udělal nepřirozený pohyb rukou, kterou zasunul pod tričko.

"Vystřelil jsem do vzduchu, ale to ho nezastavilo. Tak jsem ho dál pronásledoval a třikrát po něm vypálil. Mířil jsem od kolen dolů. Po každé, když jsem zamířil, musel jsem zpomalit. Jeho náskok se tak stále zvětšoval. Pak už jsem usoudil, že dokončit zákrok nebude bezpečné a zavolal jsem vysílačkou operačního důstojníka policie a celou věc oznámil," pokračoval Mecner.

Řidič z auta, do kterého se jedna z kulek zaryla, u soudu řekl, že když prchající chodec míjel jeho vozidlo, zaslechl z jeho úst žalostné volání. "Připadalo mi to, jako kdyby volal o pomoc. Bylo to ale nesrozumitelné,." uvedl řidič Jiří Hec. Chodec do současnosti zůstává v anonymitě. Nikdy se sám nepřihlásil a ani policii se ho podle popisu nepodařilo vypátrat.

Mecner byl propuštěn za závažné porušení služební přísahy. Kvůli střelbě měl potíže už v září 2001. Tehdy se snažil výstřelem do vzduchu zastrašit řidiče, který se nechtěl legitimovat po dopravním přestupku. Střelbu tehdy ministerská inspekce vyhodnotila jako oprávněnou.

Reklama

Související články

Policista ukazoval, jak střílel po chodci

Bývalý policista Radomír Mecner ukazoval v úterý státní zástupkyni, jak v červenci na křižovatce ulic Klatovská a U trati v Plzni pálil po chodci, který...

Výběr článků

Načítám