Hlavní obsah

Zaplavená Oskava z výšky: policie pátrala po ztracené seniorce i z vrtulníku

Právo, Miloslav Hradil
Oskava

Policisté zveřejnili video z pátrání po pohřešované čtyřiasedmdesátileté ženě z Oskavy na Šumpersku. Její zmizení souvisí s lokálními záplavami, které v noci na pondělí postihly část Olomouckého kraje.

Policie ČR pátráníVideo: Policie ČR

 
Článek

Záběry byly pořízeny leteckou službou policie, která k pátrání využila mj. i vrtulník s termovizí a dron. Ženu se vak zatím bohužel nepodařilo najít. „Zatím se ji nepodařilo najít. Pátrání může trvat i několik dní,“ řekla Právu v pondělí odpoledne policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová

Záplavy si vyžádaly jednu oběť. Je jí osmačtyřicetiletá žena z Břevence, místní části Šumvaldu na Olomoucku. Přívalové deště, které rozvodnily menší vodní toky, za sebou zanechaly obrovské škody. Jen v Šumvaldu je odhadují až na půl miliardy korun.

Voda rychle přišla a rychle odešla. Zůstalo jen bláto, popisuje obyvatel Šumvaldu

Domácí

Mezi nejvíce postižené obce patří kromě Šumvald také Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda na mnohých místech dosahovala přes metr vysoko.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Lokální povodeň v Šumvaldu

„Bylo to něco neskutečného. Nic takového jsem ještě nezažil. Za chvíli bylo vše pod vodou. Musel jsem utéct do patra domu a jen beznadějně jsem sledoval, jak voda ničí vše v přízemí,“ svěřil se Právu padesátiletý Jaroslav z Šumvaldu.

Foto: Policie ČR

Policie ČR pátrání

Proud vody v dotčených obcích strhával a převracel zaparkovaná auta, zaplavoval a ničil domy i silnice, v Oskavě strhl most. Stres lidí vyvolávalo po opadnutí vody i množství bahna, které po ní zůstalo na ulicích, zahradách, ale i v domech.

Při povodních zemřela 48letá žena. Zmizelou seniorku hledá dron i vrtulník

Krimi

V Šumvaldu i Břevenci přišli o techniku zdejší dobrovolní hasiči. Voda v jejich zbrojnicích vystoupala až do výše tři čtvrtě metru. Voda podle šumvaldského starosty Josefa Šenka (ODS) postihla zhruba 30 procent obyvatel Šumvaldu a Břevence. „Škodu jen na obecním majetku odhaduji na čtvrt miliardy, i se škodou na majetku občanů to bude 300 až 500 milionů korun,“ doplnil starosta.

„Hasiči v postižených obcích evakuovali asi 30 lidí a zachránili dalších 30 obyvatel. Některé z nich vyprostili ze zatopených automobilů, některé vytáhli z vody potom, co je strhnul proud, a nemohli se dostat z vody do bezpečí. Další pak vyvedli z ohrožených domů,“ informovala Právo mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Reklama

Výběr článků

Načítám