Hlavní obsah

Policie zasahovala v knihkupectví Naše vojsko

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V knihkupectví a nakladatelství Naše vojsko na pražském Smíchově zasahovala v úterý policie. Obchod zůstal zavřený, před vchodem hlídkovali kriminalisté v civilu v neoznačených autech. Policie potvrdila, že na případu pracuje odbor extremismu a terorismu. Podle státního zastupitelství se prověřuje vydání kalendáře s nacisty.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie před knihkupectvím Naše vojskoVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Policisté z odboru extremismu a terorismu provádějí úkony trestního řízení spojené s tímto případem. V této věci si však vyhradilo právo na poskytování informací Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 a z tohoto důvodu se blíže nebudeme vyjadřovat,“ sdělila Novinkám mluvčí policie Eva Kropáčová.

K případu se vyjádřilo Městské státní zastupitelství, které je nadřízené obvodnímu. „Věc se týká prodeje kalendáře s portréty představitelů třetí říše,“ uvedl jeho mluvčí Aleš Cimbala.

Zároveň zdůraznil, že případ je nyní v přípravném řízení, které je ze zákona neveřejné, nelze k němu tudíž sdělovat podrobnosti. Rovněž nebyl nikdo obviněn. Obecně lze podle Cimbaly sdělit, že v této fázi policie sbírá důkazy.

Nakladatelství čelí trestnímu oznámení kvůli kalendáři s nacisty

Krimi

Podle informací Novinek čekali policisté před knihkupectvím v jednom autě kolem 10. hodiny na další kolegy, kteří se měli na akci podílet. Kriminalisté sami další postup nepřiblížili.

Policisté byli na místě asi hodinu a půl a odvezli si kalendáře a hrnky s portréty nacistů, uvedla odpoledne agentura ČTK.

Z vyjádření Cimbaly vyplývá, že policie prověřuje vydání kalendáře pro rok 2021 s osobnostmi nacistického Německa. Trestní oznámení kvůli tomu podal v květnu předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma.

Dražba Hitlerových artefaktů pobouřila židovskou asociaci

Stalo se

Firma podle něj porušila zákon, který zakazuje propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka. Kalendář zkritizovali i izraelský a německý velvyslanec v ČR. Podle Klímy nakladatelství vyrábělo a prodávalo předměty s portréty nacistických předáků a válečných zločinců.

Zmíněný kalendář nakladatelství již nemá na webu v nabídce. Nejsou rovněž k mání hrnky s portréty válečných osobností.

Kvůli prodeji masky Hitlera obchod v Karmelitské skončil, Praha 1 mu vypověděla smlouvu

Domácí

Naše vojsko policie prověřovala už v minulosti. Důvodem byla trička a hrnky s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera či zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ však v létě 2018 uzavřela s tím, že se trestný čin nestal.

Šéf nakladatelství Emerich Drtina v médiích dříve uvedl, že prodejem předmětů nedělá propagaci. Poukázal hlavně na historický rozměr tématu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám