Hlavní obsah

Nejvyšší soud: Vydání Hitlerových projevů není trestné

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech tahanic udělal za kauzou vydání projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera tečku Nejvyšší soud (NS), když vydavatele zprostil obžaloby podané pro schvalování genocidy a podporu hnutí směřujících k potlačení práv a svobod. Podle verdiktu NS kniha pouze ukazuje nacistické myšlenky v jejich zaniklé podobě.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Pavel Kamas (vpravo) se spoluobviněným Lukášem Novákem tvrdili, že Hitler je dobrá obchodní značka.

Článek

Státní zastupitelství posadilo na lavici obžalovaných Pavla Kamase, Lukáše Nováka a Stanislava Beera, obžaloba směřovala i proti nakladatelství Guidemedia, které knihu v roce 2012 vydalo.

Podle žalobců se autoři v průvodních textech dostatečně nedistancovali od myšlenek národního socialismu. Brněnský městský i krajský soud ale obžalobě nevyhověly, po dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana se pak NS rozhodl vrátit případ zpět na začátek, avšak po zásahu Ústavního soudu už nakonec případ uzavřel.

„Nejvyšší soud k obsahu samotných projevů konstatoval, že je logické, pokud odrážejí myšlenky nacionálního socialismu, ovšem v jeho historické a dnes již zaniklé podobě, a proto neshledal naplněným znak hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka,“ řekl mluvčí NS Petr Tomíček.

Obchodní příležitost

Soudci se nakonec usnesli na tom, že kniha předkládá originální historický text. „Nebylo zjištěno a ani prokázáno žádné konkrétní hnutí, které by takovým způsobem navazovalo na již zaniklý hitlerovský nacismus, když je evidentní, že pro celou neonacistickou scénu je hitlerovský fašismus v jeho historické podobě živnou půdou a výchozím bodem, přičemž nelze paušálně označit všechna neonacistická hnutí za přímé pokračovatele hitlerovského nacismu, která na něj navazují, i když některé projevy s ním budou vždy neodmyslitelně spojovány,“ dodali soudci.

Nejvyšší soud tak akceptoval obranu vydavatelů, kteří nijak nezastírali, že jsou si vědomi třaskavosti tématu, ale jedním dechem dodávali, že vydání knihy pro ně není projevem sympatií k nacismu. „Je to jen vynikající obchodní příležitost,“ konstatoval již dříve Kamas.

Reklama

Výběr článků

Načítám