Hlavní obsah

Trestní stíhání Babiše zastaveno

• Aktualizováno

Státní zástupce zastavil stíhání všech obviněných včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. V pátek to oznámilo městské státní zastupitelství v Praze. Již na počátku září se objevila informace, že státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil na kauzu právní názor.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

Vedoucí státní zástupce následně zjišťoval, zda je změna zákonná a důvodná. Nyní se s tímto názorem ztotožnil.

„Kauza, která se na samém počátku jevila jako jednoduché podvodné jednání při získání evropské dotace na výstavbu Farmy Čapí hnízdo, se vlivem dokazování a především nutností vykládat evropské předpisy vyvinula do složité právní otázky v části výkladu aktů přijatých orgány Unie, k jejímuž řešení by mohl být příslušný Soudní dvůr Evropské unie,“ oznámil Městský státní zástupce v Praze Martin Erazím.

Podle státního zástupce jde o problematiku výkladu pojmu malý a střední podnik. „Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovali Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání. Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala,“ shrnul Erazím, podle něhož personální propojení nehrálo roli a Čapí hnízdo tak bylo posouzeno jako nezávislý podnik.

Erazím si prý položil otázku, zda by za tohoto právního stavu na kohokoliv podal obžalobu, a konstatoval, že nikoliv.

„I pokud by v důsledku až následné desetileté rozhodovací praxe Soudního dvora bylo dovozeno, že Farma Čapí hnízdo nesplňovala definici pojmu ‚malý a střední podnik‘ v době podání žádosti o poskytnutí dotace v roce 2008, nepovažuji za možné klást komukoliv za vinu možné nesprávné posouzení takové právní otázky v době podání žádosti o poskytnutí dotace před 11 lety. Proto jsem se v rámci aprobace ztotožnil s právním názorem dozorového státního zástupce,“ konstatoval žalobce.

Rozhodnutí může zvrátit nejvyšší žalobce Zeman

Pražští žalobci své rozhodnutí po nabytí právní moci pošlou nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Ten má v případě pochybností možnost toto rozhodnutí zvrátit.

Rozhodnutí přezkoumá po nabytí právní moci i pražské vrchní státní zastupitelství. Pokud by došlo k závěru, že je rozhodnutí nezákonné a je nutné jej zrušit, sdělí svůj postoj nejvyššímu státnímu zástupci se stanoviskem „ve kterém kvalifikovaně uvede, v čem rozpor se zákonem spatřuje”.

V souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo byl premiér Babiš od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Označoval to za účelovou kampaň. Stíháni byli i premiérova žena Monika, dcera Adriana Bobeková či švagr Martin Herodes.

Erazím: Měli jsme informovat jednoznačně

Erazím okomentoval v pátek i způsob mediální prezentace, kdy městské státní zastupitelství nejasně informovalo o tom, že dozorující žalobce Šaroch „předložil konečné rozhodnutí“ a došlo u něj ke změněn právního názoru.

Z konkurujících si právních zájmů, konkrétně zájmu veřejnosti o informace a zájmu dotčených osob Erazím upřednostnil „větší ochranu právům dotčených osob“. Zpětně nicméně uznal, že „mělo být oznámeno zřetelně a jednoznačně, že došlo k předložení rozhodnutí o zastavení trestního stíhání“.

Anketa

Je pro vás vysvětlení státního zastupitelství, proč zastavilo trestní stíhání premiéra, srozumitelné?
Ano
68,7 %
Ne
31,3 %
Celkem hlasovalo 12826 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám