Hlavní obsah

Policie žádá o pomoc při pátrání po rodičích vlčích dětí

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté se obrátili na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po rodičích tzv. vlčích dětí. Po Martinu Kašpárkovi kriminalisté pátrají od ledna, protože byl odsouzen k čtyřletému trestu vězení. Matku dětí Hanu Kašpárkovou hledají pro zanedbání povinné výživy.

Foto: Policie ČR

Martin a Hana Kašpárkovi

Článek

„Kriminalisté vyhlásili pátrání po muži již v lednu a na jeho družku v květnu letošního roku. I přestože policisté prověřili všechna místa, kde by se mohli nacházet, bohužel se ani jednoho z nich do současné chvíle nepodařilo vypátrat,“ informovala mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Podle ní žijí manželé alternativním způsobem života, nepotřebují komunikovat s lidmi a pravděpodobně se pohybují v odlehlých oblastech nebo na venkově. Peníze na obživu by mohl zajišťovat manžel příležitostnou manuální prací, protože je vyučený brašnář. Získávání prostředků trestnou činností je podle policie velmi nepravděpodobné.

Děti jsou v péči strýce

Otce dětí odsoudil nejprve městský soud k osmiletému trestu a matku k podmínce a ochrannému léčení. Odvolací Vrchní soud v Praze však v říjnu loňského roku snížil otci trest o polovinu a matku poslal do vězení na dva roky. Překvalifikoval také trestné činy z týrání svěřené osoby na těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, zanedbání povinné výchovy a ohrožování výchovy dítěte. [celá zpráva]

Rodiče se od propuknutí případu brání tím, že výchovu nezanedbávali, ale byli pouze zastánci alternativních metod. Synům, kterým bylo v době zveřejnění případu jeden a tři roky, údajně kupovali nejlepší a nejdražší biostravu.

V bytě na pražských Vinohradech jim dávali kaše, přesnídávky i ovocné a zeleninové šťávy. Chlapci prý nepotřebovali chodit ven. Také prý byli zdraví, a proto nepotřebovali žádná lékařská vyšetření.

Reportáž o vlčích dětechVideo: Mirek Vaňura, Novinky

Úřady o narození dětí nevěděly. Když případ začaly řešit, ukázali rodiče policii jako náhražku rodného listu část pupeční šňůry, kterou si nechali uschovanou v mrazáku. Matka z bytu nevycházela několik let, vše zařizoval otec dětí.

Děti, které chodí do školky, jsou nyní v péči svého strýce a žijí na venkově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám