Hlavní obsah

Rodiče vlčích dětí: Otec dostal nižší trest, matka jde nakonec taky za mříže

Právo, ČTK, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský vrchní soud ve čtvrtek změnil tresty rodičům, kteří nepustili své dva malé syny celý život z bytu. Otci původní osmiletý trest zkrátil na polovinu, matce naopak původně podmíněný trest zpřísnil na dvouletý nepodmíněný. Čtvrteční verdikt je pravomocný. Rodiče narození dětí, které média nazvala "vlčími dětmi", zatajili. Pak jim nedávali dostatečně najíst, neoblékali je a ani je pořádně nemyli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodiče dětí před soudní síní

Článek

Odvolací senát pražského vrchního soudu měl podle svého předsedy Vladimíra Krále na celý případ jiný právní názor než Městský soud v Praze, proto zcela změnil výrok o vině i trestu obou rodičů tzv. vlčích dětí a zmírnil právní kvalifikaci jejich jednání.

„Dospěli jsme k závěru, že ze strany obžalovaných se nejednalo o týrání svěřené osoby (jak uváděl městský soud, pozn. redakce), ale že šlo o zanedbání povinné výživy, tedy o ohrožování rozumového a citového vývoje obou dětí,“ řekl ve čtvrtek Právu soudce Král.

Doplnil, že svým jednáním otec s matkou způsobili v konečném důsledku dětem těžkou újmu na zdraví z nedbalosti.

Změna právní kvalifikace ze závažnějšího úmyslného týrání na přečiny zanedbání výživy a ohrožování výchovy dítěte musela podle Krále vést také k jiným trestům. Zatímco původně obžalovaným hrozilo až dvanáctileté vězení, nově jen pět roků. Proto prý soud zmírnil o polovinu uložený osmiletý trest pro otce dětí.

Matka nebyla jen loutkou

Naopak matka si přes původně obdrženou podmínku vysloužila nakonec přísnější trest dvouletého vězení.

„Vycházeli jsme z toho, že až tak neplatí, že ona byla jakousi nesvéprávnou loutkou toho obžalovaného, ale že její zavinění není až tak diametrálně odlišné. Navíc otec byl zaměstnán, vyráběl nějaké brašnářské výrobky, kdežto matka byla tou osobou, která byla s dětmi prakticky nepřetržitě v té jedné místnosti,“ vysvětlil soudce, proč poslal do vězení i matku obou chlapců. Nebyla podle něj jen osobou, která by byla donucena k něčemu pouze přihlížet.

Obě děti jsou aktuálně dle zpráv lékařů ve stále lepším zdravotním i psychickém stavu oproti loňskému dubnu, kdy byly odebrány rodičům.

„Díky pozitivnímu vlivu prostředí, ve kterém se nacházejí, se jejich stav zlepšuje, byť u toho staršího chlapce stále ještě přetrvávají nějaké defekty a není jasné, zda jde o stav trvalý či přechodný. Byla mu způsobena těžká újma, jde o déle trvající poruchu zdraví,“ dodal předseda odvolacího senátu.

Trvalé následky nelze vyloučit

Roční ani dvouletý chlapec v době, kdy je našla policie, neuměli vůbec mluvit, pouze plakali a vydávali občasné zvuky. Nedokázali ani chodit, neměli kousací reflexy a nebyli na svůj věk dostatečně fyzicky a psychicky vyvinutí.

Děti mají údajně poškozené mozkové funkce a nelze vyloučit, že budou mít trvalé psychické následky. Muž i žena vinu od počátku popírají. O děti se údajně v bytě na pražských Vinohradech starali dobře, pouze prý nejsou zastánci tradičních metod výchovy.

Chovali jsme se k nim dobře, tvrdí rodiče

Rodiče již dříve uvedli, že se ke svým dětem chovali dobře. Synům prý kupovali nejlepší a nejdražší biostravu. Dávali jim kaše, přesnídávky a ovocné a zeleninové šťávy. Chlapci prý nepotřebovali chodit ven. V bytě nosili pouze pleny, protože tam bylo horko. Také prý byli zdraví, a proto nepotřebovali žádná lékařská vyšetření. Na úřadech nezaregistrovali rodiče své syny údajně proto, že nesouhlasili s jejich očkováním.

Kauza se již jednou před odvolacím soudem projednávala, vrchní soud však tehdy případ vrátil k novému projednání. Poté, co pražský městský soud vyměřil totožné tresty jako poprvé, odvolací soud rozhodl sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám