Hlavní obsah

Rodiče "vlčích" dětí nenastoupili do vězení, policie je hledá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie už téměř dva měsíce neúspěšně pátrá po rodičích tzv. vlčích dětí. Byli odsouzeni za to, že izolovali své dva malé syny od okolního světa. Muž potrestaný čtyřmi a žena dvěma lety měli do vězení nastoupit v druhé polovině listopadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodiče týraných dětí jsou na útěku

Článek

"Výzva k nástupu byla datována na 23. listopadu a doteď nejsou ve výkonu trestu," uvedl mluvčí pražského městského soudu Libor Vávra.

Advokát otce Jan Červenka řekl, že s mužem není v kontaktu od verdiktu vrchního soudu. Podle něho ale bude případ řešit Nejvyšší soud, Nejvyšší státní zastupitelství totiž podalo dovolání.

Rodiče narození svých potomků, které média nazvala "vlčími dětmi", zatajili. Podle soudu jim nedávali dostatečně najíst, neoblékali je a ani je pořádně nemyli. Obžaloba vinila oba rodiče z týrání svěřené osoby, protože údajně způsobili svým synům těžkou újmu na zdraví.

Podle vrchního soudu nešlo o týrání svěřené osoby, ale o těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, zanedbání povinné výchovy a ohrožování výchovy dítěte. Odvolací soud také oproti původnímu rozhodnutí upustil od uložení ochranného léčení matce.

Muž i žena vinu od počátku popírali. Otci původně městský soud vyměřil osmiletý trest vězení a matce podmínku, odvolací soud ale ženě trest zpřísnil na dva roky vězení, otci naopak zmírnil na čtyři roky vězení.

Děti neopouštěly byt

O děti se údajně v bytě na pražských Vinohradech starali dobře, pouze prý nejsou zastánci tradičních metod výchovy. Synům prý kupovali nejlepší a nejdražší biostravu. Dávali jim kaše, přesnídávky a ovocné a zeleninové šťávy. Chlapci prý nepotřebovali chodit ven. V bytě nosili pouze pleny, protože tam bylo horko. Také prý byli zdraví, a proto nepotřebovali žádná lékařská vyšetření. Na úřadech nezaregistrovali své syny údajně proto, že nesouhlasili s jejich očkováním.

„Byl to nepříjemný pohled. Tmavý byt byl cítit močí, děti ležely nahé na zemi,“ popsala soudní úřednice Jana Raušová prostředí vinohradského bytu. „Starší chlapec na nic nereagoval, mladší trochu plakal,“ řekla o chování dětí v červnu minulého roku úřednice.

V rodině chyběla láska

Podle lékařů nemohou být pravdivé výroky rodičů, že svým dětem zpívali, hráli si s nimi nebo prohlíželi obrázky. „Tak to probíhat nemohlo,“ prohlásila dětská psycholožka Markéta Hrdličková, která měla chlapce v péči. Příčinu opožděného vývoje dětí vidí jednoznačně v prostředí, kde vyrůstali od narození a v němž jim chyběla láska a jakékoli podněty.

Teprve v pěstounské rodině u příbuzných se stav chlapců podle Hrdličkové výrazně zlepšil. „Mladší bude normální, u staršího si ponechávám rezervu,“ zhodnotila psycholožka vyhlídky dětí do budoucna. Starší se neuměl ani usmát, což se mladší po určité době naučil. Bylo znát, že mladší nebyl v prostředí rodiny tak dlouho.

Dětský psycholog František Schneiberg označil případ za zcela výjimečný. „Je to typická, učebnicová ukázka deprivace, která se dříve vyskytovala třeba u dětí v některých ústavech, kde jim nebyla věnována dostatečná péče. Už léta jsem se s tím nesetkal,“ uvedl v loňském roce Schneiberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám