Hlavní obsah

Matka „vlčích dětí“ nemusí díky amnestii do vězení

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Matka, která tajně porodila a poté spolu s manželem zhruba dva roky izolovala od světa dva malé syny v bytě na pražských Vinohradech, nemusí nastoupit dvouletý trest vězení. Městský soud v Praze rozhodl, že se na ni vztahuje prezidentská amnestie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodiče týraných dětí

Článek

Její manžel se nástupu čtyřletého trestu už od listopadu vyhýbá. Jak Právu potvrdil mluvčí městského soudu Libor Vávra, ani matku se zatím justičním orgánům nepodařilo dohledat. „Potíž je v tom, že matka není dostupná a rozhodnutí jí nemohlo být ani doručeno,“ uvedl Vávra s tím, že rozhodnutí soudu o amnestii na její případ tak není doposud pravomocné.

„Na druhou stranu po ní není ani pátráno, protože už bylo nepravomocně rozhodnuto, že se na ni amnestie vztahuje,“ podotkl Vávra.

Případem tehdy 36letých rodičů, kteří nikdy nepustili své dva syny ve věku jeden a tři roky z bytu v pražské Vinohradské ulici, se postupně zabývaly městský a vrchní soud. Senát soudce Kamila Kydalky nejprve ženu odsoudil k podmínečnému trestu, protože jednala pod silným psychickým vlivem svého manžela. V odvolacím řízení ale Vrchní soud v Praze změnil trest na nepodmíněný a kvůli dovolání ze strany odsouzených bude věc posuzovat i Nejvyšší soud.

Žena děti porodila doma a rodiče jejich narození nenahlásili úřadům. Podle obžaloby se dětem nikdy nedostalo lékařského vyšetření, žily v nuzných podmínkách, pokud jde o hygienu a stravu, a nepoznaly hračky ani lásku.

Účastníci řízení se dohadovali, zda rodiče děti pouze zanedbávali, nebo špatnou péčí dokonce týrali. Zatímco soudce městského soudu Kamil Kydalka shledal oba vinnými z týrání svěřené osoby, vrchní soud čin překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, zanedbání povinné výchovy a ohrožování výchovy dítěte.

Chlapci měli opožděný vývoj a i poté, co se jich ujali příbuzní, své handicapy teprve dohánějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám