Hlavní obsah

Policie vyšetřování odbyla, zastal se ústavní soud novodobých otroků z Vietnamu

Právo, pko
Brno

Na stranu dvacítky Vietnamců se v jejich sporu s pražskými vyšetřovateli postavil Ústavní soud (ÚS). Cizinci se dostavili na policii s tím, že byli nuceni pracovat v tvrdých podmínkách jako lesní dělníci, aniž by dostali řádně zaplaceno. Kriminalisté jejich stesky smetli ze stolu, aniž by se jimi pořádně zabývali. Na základě verdiktu ÚS budou muset případ znovu otevřít.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Soudci se před měsícem zastali v podobné kauze více než šesti desítek Rumunů, kteří také museli otročit v lese. [celá zpráva]

„ÚS má za neúnosné, aby prověřování podezření, že ze strany skupiny podnikatelů docházelo na celém území České republiky po delší dobu k systematickému porušování základních práv řady zahraničních pracovníků, skončilo jen velmi paušálně odůvodněným odložením věci, aniž by se příslušné orgány byť i jen letmo zabývaly podstatou podezření,“ konstatoval soudce Vojtěch Šimíček.

Případ údajného lesního otročení, kdy dělníci měli pracovat 12 hodin denně v těžkých podmínkách, zatímco podnikatelé jim neplatili mzdu a zastrašovali je, sice dostali na stůl detektivové z elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, ovšem ti v celé kauze neviděli trestný čin obchodováni s lidmi. Jejich zpráva ovšem podle ÚS působí povrchně.

Související téma:

Foto: Petr Kozelka, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Soudci zkritizovali i postup státní zástupkyně, která Vietnamcům vzkázala, že asi pracovali moc pomalu, málo, zbytečně si stěžovali na počasí, a navíc prý mohli z práce kdykoli odejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám