Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat sociální pracovnici, která měla dohlížet na zmizelou Valerii

Praha

Policisté navrhli obžalovat sociální pracovnici, která podle nich zanedbala dohled nad zmizelou šestiletou Valerií. Ve čtvrtek to uvedla dozorující státní zástupkyně Iva Brücklerová. Po dívce policie bezúspěšně pátrá od roku 2018. Babičku dítěte poslaly soudy na osm let do vězení za týrání a opuštění holčičky, zanedbání její výživy a zpronevěru jejích dávek.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaná Valerie

Článek

Sociální pracovnice z Prahy 8, která měla na starosti dohled nad péčí o Valerii, čelí obvinění z nedbalostního maření úkolu úřední osoby. Za tento trestný čin hrozí v základní sazbě maximálně roční vězení anebo zákaz činnosti. Policie se ale domnívá, že žena svým počínáním způsobila vážnou poruchu orgánu veřejné moci, za což se sazba zvyšuje až na tři roky odnětí svobody.

Kvůli týrané a pohřešované Valerii obvinili sociální pracovnici

Krimi

Stíhání souvisí s tím, že si sociální orgán nevšiml toho, že malá Valerie je půl roku nezvěstná. Zmizela totiž už v roce 2017 a dodnes není jasné, co se s ní stalo. Podle některých indicií může být po smrti, soud ale konstatoval, že neexistují důkazy k tomu, za jakých okolností smrt nastala.

Babička Valerii bila do krve a svazovala, soud potvrdil osm let vězení

Krimi

Podle rozsudku zanechala babička Valerii nejpozději před Vánocemi 2017 na nezjištěném místě. Předtím ji rok a čtvrt týrala, stejně jako jejího bratra. Valerii i její tři sourozence dostala do péče v září 2016, a to navzdory tomu, že byla v minulosti několikrát odsouzena včetně pětiletého trestu vězení za týrání vlastních potomků.

Bití, svazování, hladovění. Sourozenci popsali týrání Valerie

Krimi

K získání dětí jí pomohla pochvalná hodnocení, jež získala od orgánu sociálně-právní ochrany dětí a od Klokánku, kde tehdy sourozenci přebývali. Podle obžaloby si žena o děti zesnulého syna zažádala ze ziskuchtivosti a penězi ze sociálních dávek umořovala své četné exekuce.

Poručnice jakoukoliv trestnou činnost popírala a trvala na tom, že se o děti starala dobře.

Reklama

Výběr článků

Načítám