Hlavní obsah

Soud zprostil bývalé příslušníky StB obžaloby ze šikany rodiny

– Praha

Soud ve středu nepravomocně osvobodil bývalé příslušníky StB Milana Kopince, Vladimíra Novotného a Karla Vykypěla z obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby. Muži podle žalobců při akci Asanace donutili vytrvalou šikanou rodinu Hyblerových k vystěhování do zahraničí. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by manželům s dětmi způsobili újmu právě oni. Trojice vinu od počátku odmítá.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Soud nemůže přisvědčit tomu, aby se jednalo o kolektivní vinu všech příslušníků StB,“ prohlásila předsedkyně trestního senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Olga Kalašová.

Podle ní soud nenašel konkrétní důkazy, které by svědčily o tom, že Kopinec, Novotný a Vykypěl byli těmi zástupci státní bezpečnosti, kteří rodinu Hyblerových šikanovali.

Obžaloba podle Kalašové stála zejména na výpovědi Hyblera, který však nikoho neusvědčil.

Soudkyně zároveň pokárala státní zastupitelství, že v přípravném řízení neprovedlo důkladné dokazování, a soud proto trval výrazně déle, než musel.

Muži se na místě vzdali práva na odvolání.

Slovenské ministerstvo vnitra skartovalo spisy části estébáků

Evropa

Státní zástupkyně Tereza Sloviočková, která požadovala potrestat trojici podmíněnými tresty, si ponechala lhůtu na odvolání. Obžalovaným hrozilo až desetileté vězení.

Někdejší členové státní bezpečnosti měli podle obžaloby za úkol dotlačit Martina a Ivanku Hyblerovy k emigraci, což se jim povedlo.

Hyblera údajně předváděli k opakovaným výslechům, při nichž ho ponižovali a vyhrožovali mu vězením či nehodou, která by se mu v ČR mohla stát.

V domově manželů prováděli tehdejší příslušníci StB několikahodinové domovní prohlídky, manželku sledovali a znemožnili jí pracovat na pozici, pro kterou měla jako vysokoškolačka kvalifikaci.

Rodina se třemi malými dětmi nakonec nátlak nevydržela a v roce 1982 souhlasila s vycestováním.

Estébáci dostali za šikanu disidentů po letech symbolické podmínky

Krimi

Pozdější šéf kontrarozvědky Vykypěl už byl za zneužití pravomoci odsouzen počátkem 90. let, a to společně s bývalým ministrem vnitra Františkem Kinclem a posledním náčelníkem StB Alojzem Lorencem.

Soud je uznal vinnými z toho, že od října 1988 do listopadu 1989 organizovali na celém území republiky izolaci velkého počtu osob, zejména v době očekávaných protestních akcí občanů. Vykypěl dostal trest 3,5 roku.

Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění státu.

Pracovníci StB po celé zemi začali předem vytypované odpůrce režimu šikanovat i fyzicky týrat.

Mezi jejich oběťmi byli například hudebníci Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák, duchovní Svatopluk Karásek, herec Pavel Landovský a spisovatelka Petruška Šustrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám