Hlavní obsah

Policie provedla zátah na noční pytláky, zbraně měli nelegálně

– Jihlava
Právo, pch

Řáděním skupiny pytláků se aktuálně zabývají jihlavští kriminalisté. Třem mužům z okresu hrozí až pětiletá vězení za převážně noční pych, který byl nejen v rozporu s mysliveckou etikou, ale k němuž dvěma členům vypečeného spolku chyběly ke zbraním zbrojní průkazy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na základě shromážděných důkazů zahájili kriminalisté trestní stíhání zmíněné trojice. „Muži ve věku od osmatřiceti do osmačtyřiceti let byli obviněni z přečinu nedovoleného ozbrojování a přečinu pytláctví spáchaného v jednočinném souběhu s přečinem krádeže,“ uvedl šéf hospodářské kriminálky Miloš Dáňa s upozorněním, že v některých případech pytláci „úřadovali“ i v době hájení zvěře.

Policejní zátah korunoval dlouhodobou operativní práci na konci minulého týdne. I policisté se tentokrát vydali „na lov“ v noci, a to na různých místech Jihlavska a ve spolupráci s brněnskou zásahovkou. Pročesali zejména bydliště všech tří obviněných, a také používaná auta.

„Zajistili jsme důkazní prostředky v oblasti nedovoleného ozbrojování a nedovoleného lovu,“ uvedl kriminalista. Šlo například o zbraně, střelivo a zakázané doplňky ke zbraním, ale i o zajištění věcí, u nichž byl předpoklad, že byly k trestné činnosti použity.

Postřelená zvěř uhynula

Vyšetřování dál pokračuje, na detaily jsou proto policisté zatím skoupí. Po zátahu skončili muži v policejních celách, vyšetřováni jsou na svobodě.

Všichni tři jsou obviněni z toho, že neoprávněně lovili zvěř a vlastnili zbraně, aniž by měli příslušná povolení – držitelem zbrojního průkazu byl jediný z nich. Pytláctví se dopouštěli ve spolupachatelství. Přibližně od poloviny loňského roku, většinou ve večerních nebo nočních hodinách, vyjížděli na lov na předem vytipovaná neobydlená odlehlá místa.

Usmrcené kusy odváželi; někdy však zvěř po zásahu utekla a uhynula později na jiném místě. Jednalo se o lokality na území Kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Jejich pytlácká činnost se neomezovala jen na lesy, občas si stejným způsobem vyrazili na ryby.

Reklama

Výběr článků

Načítám