Hlavní obsah

Policie opět vydává kalendář s nevyřešenými vraždami. Doufá v pomoc veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňském úspěchu se česká policie i letos rozhodla vydat kalendář s dosud nevyřešenými případy vražd a pohřešovaných lidí. Kvůli administrativním problémům tak učinila až nyní, v dubnu. Přesto věří, že zveřejnění méně známých kauz přinese od veřejnosti informace, které pomohou alespoň některé nevyřešené případy znovu otevřít.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní kalendář pro rok 2023

Článek

Stejně jako v loňském, vůbec prvním takovém kalendáři v Česku, i ten letošní obsahuje celkem 24 kauz, vždy dvě na každý měsíc. Hned 17 z nich se týká vražd či pokusů o ně a v sedmi případech jde o pohřešované lidi. Odehrály se napříč celou republikou, nejstarší z nich už v roce 1989, nejnovější je pak z roku 2019.

Do věznic 800 kusů

„Zaměřili jsme se i na starší případy, protože spousta z nich v té subkultuře podsvětí nespí. Takže jestli je to tři roky nebo 20 či 30 let starý případ, nehraje zas až takovou roli, protože ta subkultura si ty informace předává pořád dál,“ řekl Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Přijali jsme desítky podnětů, a ve třech případech to dokonce vedlo ke znovuotevření kauz
Ondřej Moravčík, mluvčí policie

Loni nechala policie vytisknout 1500 těchto kalendářů, letos 2000. „Z toho 800 jde do všech věznic, 300 pak Probační a mediační službě,“ uvedl Moravčík.

Policejní kalendář pomohl otevřít nevyřešené vraždy

Krimi

„Další obdrží partneři a organizace spolupracující s policií, část se objeví na policejních služebnách,“ sdělil mluvčí policejního prezidia Moravčík.

Připomněl, že loňský kalendář, který policisté vydali po vzoru nizozemských kolegů, měl obrovský úspěch, především ve věznicích, kam tehdy zamířilo 700 kusů.

„Přijali jsme desítky podnětů, a ve třech případech to dokonce vedlo ke znovuotevření kauz. Takže pevně doufáme, že i letošní kalendář splní stejný účel,“ doplnil Moravčík.

Podle dřívějších zjištění Práva kriminalisté v souvislosti s loňským kalendářem obdrželi nové a důležité informace ke dvěma případům vražd a k jednomu pohřešovanému, kde mají rovněž podezření, že se stal obětí násilného trestného činu.

Všechny tři pak začal řešit speciální tým Tempus, který se zabývá tzv. pomníčky, tedy staršími případy nevyřešených vražd a neobjasněných úmrtí či zmizení. Podle aktuálních informací Práva ale jednu z těchto věcí už museli policisté odložit, protože obdržené poznatky nakonec nevedly k objasnění kauzy.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní kalendář pro rok 2023

Vražda manželů

V letošním kalendáři patří mezi nejzávažnější co do počtu obětí dva případy, kdy dosud neznámý pachatel či pachatelé zavraždili nebo se pokusili zabít hned dva lidi.

První z nich se odehrál v lednu 2004 v rodinném domě v obci Vidim na Mělnicku, kde vrah ubodal pomocí nožů, šroubováku a nůžek manželský pár seniorů (84 a 85), a dokonce i jejich psa. „V celém obydlí byly známky prohledávání a ze skříní byly vyházeny věci. Rodinný dům byl však uzamčený,“ napsali kriminalisté k případu, který vybrali do kalendáře na květen.

Vrah zabil pro peníze manžele v důchodu

Krimi

Také kauza z listopadu 2008 mohla mít dvě oběti, ale jeden z poškozených s těžkými zraněními útok přežil. Událost se odehrála na parkovišti s tržnicí u silnice E55 v Dubí na Teplicku naproti hotelu Dubín. Neznámý pachatel tam začal střílet po dvou vietnamských trhovcích sedících v autě, přičemž jednoho zavraždil a druhý nakonec střelná poranění přežil.

Mrtví bezdomovci

Kalendář také připomíná hned tři vraždy bezdomovců. První se stala počátkem února 2012 v Ostravě-Kunčičkách, kde našli ve křoví tělo muže (41), který nedaleko žil v přístřešku.

Další se týká více známého případu ženy bez domova, která žila ve společnosti dalších bezdomovců, narkomanů a pros­titutek v centru Prahy, zejména na Karlově náměstí a hlavním nádraží. Na druhém jmenovaném místě ji viděli naposledy živou 14. září 2013. Poté se po ní slehla zem, načež v říjnu téhož roku byly nalezeny jen části jejího těla, které pachatel vhodil do Vltavy v pražské Chuchli.

Třetí kauza se pak odehrála v září 2019 na pražském Žižkově, kde vrah ubil několika ranami do hlavy podlouhlým předmětem bezdomovkyni spící v poklidu ve spacáku pod přemostěním u ulice Pod Krejcárkem.

Chtěl zabít proudem

Nepříliš vídaný případ řeší už od srpna 2006 brněnští kriminalisté. Neznámý pachatel se v tamní čtvrti Žabovřesky neúspěšně pokusil zabít jiného muže elektrickým proudem.

„V trafostanici napojil elektrický vodič na spínač vysokého napětí a ve vzdálenosti asi 60 metrů od trafostanice ho namotal na zaparkovaný automobil. Když majitel vozu usedl na sedadlo řidiče, sepnul pachatel spínač a nastal výboj,“ popsali policisté tento pokus vraždy.

Nejstarším v kalendáři popsaným případem je zmizení tehdy sedmnáctileté Barbory D. z Heřmanova Městce na Chrudimsku z 1. července 1989. Studentka pardubického gymnázia tehdy odešla ze svého bydliště a už ji nikdo živou neviděl. Až v lednu 1990 bylo vedle polní cesty u obce Rváčov na Chrudimsku nalezeno její tělo zakryté průhlednou fólií z PVC používanou k balení vysavačů v podniku ETA-Praga Hlinsko. Podle policie dívku někdo zavraždil ale už v létě 1989.

Smrt inspektorky

Poslední červnový den roku 2006 kdosi ubodal inspektorku životního prostředí Marii N. (51), jejíž tělo pak našli v lese u odpočívadla zvaného Kóta na silnici mezi Karlovou Studánkou a obcí Vidly na Bruntálsku.

Ze sedmi pohřešovaných případů je zřejmě nejznámější zmizení Milana Šimčíka narozeného v roce 1991, po kterém policie bezvýsledně pátrá už od 9. března 2012. Tehdy jel v nočních hodinách na svém kole značky Lady z obce Nahošovice do domovských Dřevohostic na Přerovsku, ale do bydliště už nedorazil. Na poli za Nahošovicemi pak našli jen jeho pletenou čepici, ale nedaleko ní byly v silničním příkopu úlomky ozdobných poklic stříbrné barvy.

Mladík z Přerovska zmizel před devíti lety. Možná ho někdo zabil

Krimi

Mezi pohřešovanými je pak i jedna cizí občanka, a to Lilli Brigitta Clausen z Německa, která v září 1997 plánovala odjet z Hamburku do Kladna na setkání s obchodním partnerem. Chtěla se totiž usadit v Praze a otevřít si nevěstinec, původně se živila jako domina. Jenže zmizela.

Policisté do kalendáře opět vložili i kontaktní údaje včetně telefonního čísla 603 191 592 a e-mailu kalendar@pcr.cz, aby se mohl ozvat se svým tipem či poznatkem kdokoli, a to i anonymně.

Ohořelá mrtvola na Karlovarsku: Policie po 10 letech zadržela podezřelé

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám