Hlavní obsah

Policejní kalendář pomohl otevřít nevyřešené vraždy

Když čeští policisté počátkem roku vůbec poprvé vydali kalendář se čtyřiadvaceti případy dosud neobjasněných vražd či dlouhodobě pohřešovaných lidí, netušili, jak velký ohlas vyvolá. Věřili, že na základě podnětů od veřejnosti, ale třeba i od vězňů, alespoň některou z nevyřešených kauz znovu otevřou. A podařilo se.

Foto: Právo

V letošním kalendáři bylo 24 neobjasněných případů

Článek

Kriminalisté obdrželi podle zjištění Práva nové a důležité informace hned ke dvěma případům vražd a k jednomu pohřešovanému, kde mají rovněž podezření, že se stal obětí násilného trestného činu.

„Máme rozdělané tři věci z těch, které byly v kalendáři uvedeny. Řeší je speciální tým Tempus, který se zabývá tzv. pomníčky, tedy staršími případy nevyřešených vražd a neobjasněných úmrtí či zmizení,“ řekl Právu šéf odboru obecné kriminality na policejním prezidiu Miroslav Adamčík.

Po vzoru Nizozemska

Víc však podle něj k těmto třem znovuotevřeným kauzám nelze v tuto chvíli říci, aby se nenarušilo jejich prověřování. Čeští policisté se rozhodli rozjet projekt kalendáře po vzoru nizozemských kolegů. Těm se podobný krok v minulosti vyplatil, a třeba hned v prvním roce vydání otevřeli čtyři staré případy.

Ohořelá mrtvola na Karlovarsku: Policie po 10 letech zadržela podezřelé

Krimi

Zdejší kriminalisté tedy ve spolupráci se všemi krajskými policejními ředitelstvími vybrali do kalendáře 24 případů, vždy dva pro každý měsíc, a nechali vyrobit celkem 1500 výtisků.

Hned 700 z nich umístili do všech českých věznic, aby byly nevyřešené kauzy na očích odsouzeným. Další pak visí na služebnách policie a v tamních čekárnách.

„Byli jsme překvapeni, jak velký ohlas to mělo. Na zveřejněné telefonní číslo 603 191 592 a e-mail kalendar@pcr.cz se ozvaly desítky lidí. Někteří nám sice sdělili poznatky, které už policie znala, ale v těch třech případech jsme skutečně obdrželi zvenčí nové informace,“ uvedl Adamčík.

Chystají nový na rok 2023

Vydáním kalendáře chtěla policie podle něj najít další prostředek, jak se dostat k informacím a stopám u letitých neobjasněných kauz.

„A zjistili jsme, že tento projekt má opravdu význam, proto připravujeme pro rok 2023 nový kalendář. Půjde opět o 24 případů, zcela jiných, které byly jako vhodné vybrány společně s kolegy z krajských ředitelství,“ nastínil šéf kriminalistů.

Doplnil, že i tentokrát zamíří stovky výtisků do českých vězeňských zařízení, protože také tam měl kalendář dobrý ohlas. „I vězni se na nás obracejí s tím, že by chtěli pomoci, a z prostředí odsouzených také nějaké informace přišly,“ dodal Adamčík.

Nenávistné projevy mají dopad na jednotlivce i na společnost. Šíří se jako epidemie, upozorňují odborníci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám