Hlavní obsah

Policie odložila vyšetřování údajného únosu Babiše mladšího

Právo, Novinky, ok, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie minulý týden odložila vyšetřování kauzy zavlečení Andreje Babiše mladšího na Ukrajinu. Policii se premiérova syna nepodařilo vyslechnout, ale přesto zajistila dostatek informací, aby mohla takto rozhodnout. V pondělí to uvedl mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu loni na podzim

Článek

„Policie rozhodla o odložení věci týkající se údajného zavlečení oznamovatele na území Ukrajiny a jeho omezování osobní svobody. Oznamovatele jakožto poškozeného se ve věci vyslechnout nepodařilo,“ uvedla Cimbala.

Policisty potrestali za chybu při vyšetřování únosu Babiše mladšího

Krimi

Z jakého důvodu byl případ odložen, Cimbala nesdělil. Kriminalisté ale podle něj zajistili dostatek informací, aby mohli v případu rozhodnout. Jejich postup a odložení věci následně akceptoval i státní zástupce.

Cimbala doplnil, že poškozený může podat výpověď i po skončení prověřování.

Babiš mladší chce vypovídat. Můj otec lže, napsal ze Švýcarska

Domácí

„Délka přípravného řízení trestního byla ovlivněna primárně vyřizováním žádostí o mezinárodní právní pomoc do Švýcarska a na Ukrajinu,“ konstatoval mluvčí.

Kauza údajného únosu na Krym odstartovala v lednu roku 2018 e-mailem Babiše mladšího. „Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ napsal syn premiéra z bydliště své ukrajinské přítelkyně Jelizavety ve městě Krivoj Rog českým policistům, respektive jejich Kriminalistickému ústavu.

Ukrajinská přítelkyně Babišova syna pro Právo: Ptejte se jinde, jsem obyčejná holka

Evropa

O tři dny později prý stejný e-mail poslal znovu. Toto závažné oznámení následně začal prošetřovat pražský kriminalista, který kvůli tomu vyslechl mimo jiné právníky obou Babišů a také Petra Protopopova, který měl s Babišem juniorem na Krym jako jeho doprovod a jakýsi ochránce a ošetřovatel odcestovat. Babišův syn totiž podle svého otce trpí schizofrenií.

Protopopov, který kvůli výzvě policistů odvezl Babiše mladšího od přítelkyně z Ukrajiny k matce na Slovensko, následně ukázal dotyčnému policistovi tehdejší aktuální fotografii premiérova syna. Na té je junior zachycen se svou matkou a čerstvými novinami v ruce, což mělo dokazovat, že není nikým unesen a pobývá právě dobrovolně na Slovensku.

Pražský kriminalista pak krátce nato celou kauzu tzv. uložil ad acta. Jenže chybělo to hlavní: výslech samotného oznamovatele Andreje Babiše mladšího. Ten přitom redaktorům serveru Seznam Zprávy sdělil, že byl unesen, a totéž jim následně znovu napsal v e-mailu. Dva policisté pak byli v roce 2019 za chybu při vyšetřování kázeňsky potrestáni.

Reklama

Výběr článků

Načítám