Hlavní obsah

Policisty potrestali za chybu při vyšetřování únosu Babiše mladšího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dva policisté byli kázeňsky potrestáni za chybu v kauze údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle mluvčího policie Jana Daňka to byla administrativní chyba, která neměla vliv na vyšetřování. Policisté dál zůstávají ve službě.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu předloni na podzim.

Článek

„Nadřízený policistů s kázeňskou pravomocí toto řízení ukončil a konstatoval pochybení dvou policistů,” sdělil mluvčí policie. Jeden z nich podle něj udělal administrativní chybu. „Druhým potrestaným byl nadřízený tohoto kriminalisty, který toto pochybení při kontrole práce svého podřízeného nezjistil,” doplnil Daněk.

Jak byli potrestáni, nelze podle Daňka kvůli zákonu o služebním poměru upřesnit.

Státní zástupce Ondřej Šťastný dříve uvedl, že pochybili policisté, kteří odložili oznámení Andreje Babiše mladšího, že je nedobrovolně držen na Krymu. Případ únosu policie později znovu otevřela a zabývá se jím. Státní zástupce neshledal v jednání policistů podezření z trestného činu, ale bylo s nimi zahájeno kázeňské řízení. Oba byli podezřelí z trestných činů maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a zneužití pravomoci.

Napsal e-mail

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ napsal počátkem loňského ledna syn premiéra Andreje Babiše (ANO) z bydliště své ukrajinské přítelkyně Jelizavety ve městě Krivoj Rog českým policistům, respektive jejich Kriminalistickému ústavu.

O tři dny později prý stejný e-mail poslal znovu. Toto závažné oznámení následně začal prošetřovat nyní potrestaný pražský kriminalista, který kvůli tomu vyslechl mimo jiné právníky obou Babišů, ale také Petra Protopopova. Právě ten měl s Babišem juniorem na Krym jako jeho doprovod a jakýsi ochránce a ošetřovatel odcestovat. Babišův syn totiž podle svého otce trpí schizofrenií.

Výslech oznamovatele 

Protopopov, který kvůli výzvě policistů odvezl Babiše mladšího od přítelkyně z Ukrajiny k jeho matce na Slovensko, následně ukázal dotyčnému policistovi tehdejší aktuální fotografii premiérova syna. Na té je prý junior zachycen se svou matkou a čerstvými novinami v ruce, což prý dokazovalo, že není nikým unesen a pobývá právě dobrovolně na Slovensku.

Pražský kriminalista pak krátce nato celou kauzu tzv. uložil ad acta. Jenže chybělo to hlavní: výslech samotného oznamovatele Andreje Babiše mladšího. Ten přitom loni na podzim redaktorům serveru Seznam Zprávy sdělil, že byl skutečně unesen, a totéž jim následně znovu napsal v e-mailu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám