Hlavní obsah

Policie odloží případ cizince, který zemřel po pádu do Hranické propasti

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerovsko

Policie odloží případ jedenatřicetiletého cizince, který se 28. dubna zřítil do Hranické propasti na Přerovsku, přičemž utrpěl zranění, kterým na místě podlehl. Nezjistilo se totiž, že by na jeho smrti měla vliv jiná osoba. Právo o tom v pátek informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hranická propast je nejhlubší v Česku, hloubkou vody pak drží dokonce světový primát.

Článek

„Šetřením nebylo zjištěno, že by k pádu muže došlo cizím zaviněním, nebo že by na něm měla účast další osoba. Na základě znaleckého zkoumání bylo zjištěno, že byl mladý muž pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek. Případ bude z naší strany odložen, protože ve věci se nejedná o podezření z trestného činu,“ uvedla mluvčí.

Cizince se nepodařilo zachránit ani přes rychlou záchrannou akci. Hasiči k místu neštěstí vyslali i specialisty pro lezeckou činnost. „Hasič-lezec, který propast dobře zná, se spustil k místu dopadu zraněného. Bohužel zde po chvíli našel osobu bez známek života. Hasiči tam pomocí lezecké výbavy dopravili i lékaře letecké záchranné služby. Ten potvrdil úmrtí zraněné osoby,“ uvedl již dříve mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Nejhlubší propast Česka

Hranická propast je s celkovou zatím naměřenou hloubkou 473,5 m nejhlubší propastí České republiky. Zároveň je díky rekordní hloubce vody 404 metry nejhlubší zatopenou propastí světa. Jejího dna přitom stále není dosaženo. Zkušení geologové soudí, že Hranická propast může být hluboká až sedm set metrů.

Do rekordní hloubky se předloni podařilo spustit speciálního robota česko-polskému týmu speleologů. Jeho další postup zastavil konec vodicího kabelu. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s hloubkou 392 metrů.

Nejstarší písemná zmínka o propasti pochází z roku 1580 z pera zemského lékaře Markrabství moravského Tomáše Jordána z Klauznburku. Propast, která je zakreslena i na Komenského mapě Moravy z roku 1627, je unikátní mj. i tím, že nevznikla leptáním vápence shora srážkovou vodou jako většina krasů, ale zespodu silnými vývěry termálních minerálních pramenů vystupujících z hlubin.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Hranické propasti se zřítil člověk

Do Hranické propasti na Přerovsku se v sobotu zřítil jedenatřicetiletý cizinec - turista. I přes rychlou záchrannou akci se ho nepodařilo zachránit,...

Výběr článků

Načítám