Hlavní obsah

Do Hranické propasti se zřítil člověk

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Hranické propasti na Přerovsku se v sobotu zřítil jedenatřicetiletý cizinec - turista. I přes rychlou záchrannou akci se ho nepodařilo zachránit, informovali v sobotu hasiči. Z propasti pomohli jen vyprostit tělo zesnulého, případem se zabývá policie.

Foto: standa.brebera, Mapy.cz

Hranická propast

Článek

„Operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje vyslalo k záchraně osoby po pádu do Hranické propasti tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Podle hovoru, který převzalo centrum tísňového volání, osoba při návštěvě místa neopatrností upadla prudkým srázem dolů,“ informoval mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

K místu ihned vyrazily profesionální jednotky požárních stanic Hranice a Přerov, včetně specialistů pro lezeckou činnost a také nedaleká dobrovolná jednotka z Hranic.

„Hasič - lezec, který propast dobře zná, se spustil k místu dopadu zraněného. Bohužel zde po chvíli našel osobu bez známek života. Hasiči tam pomocí lezecké výbavy dopravili i lékaře letecké záchranné služby. Ten potvrdil úmrtí zraněné osoby,“ řekl Hošák.

„Hasiči tělo zemřelého transportovali k převozu pohřební službou. Policie ČR zajistila zúčastněným posttraumatickou intervenční péči psychologa,“ dodal Hošák.

Mluvčí krajské policie Marie Šafářová doplnila, že šlo o jednatřicetiletého cizince. Okolnosti pádu policisté vyšetřují. „Byla nařízena soudní pitva,” dodala Šafářová.

Hranická propast je podle speleologů nejhlubší zatopenou jeskyní na světě. Českopolskému týmu speleologů se podařilo spustit do jejího nitra speciální robot, a to až do hloubky 404 metrů. Sonda ani nedosáhla dna, zastavil ji konec vodicího kabelu.

Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s hloubkou 392 metrů. V průzkumu propasti hodlají hraničtí speleologové pokračovat. Odhady naznačují, že propast by mohla dosahovat až kilometrové hloubky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám