Hlavní obsah

Policie obvinila pětici lidí z Karvinska. Načerno prodávali léky na předpis

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Pětičlennou skupinu z Ostravska a Karvinska, která načerno obchodovala s volně neprodejnými léky na hubnutí, proti úzkosti či poruchám spánku, obvinila policie. Hlavními obviněnými jsou čtyřicetiletý muž a jeho stejně stará družka, kteří zajištovali distribuci. Obviněna byla i praktická lékařka z Karvinska, která medikamenty předepisovala na jména svých nic netušících pacientů a od které dvojice část léků získávala.

Foto: Policie ČR

Léky, které dvojice distribuovala

Článek

Dva z pěti obviněných jsou ve vazbě, lékařka je ovšem na svobodě a do doby, než jí soud zakáže činnost, může i nadále ordinovat.

O odhalení skupiny informovala policie v úterý. Skupinu kriminalisté monitorovali déle než dva roky, než se jim podařilo shromáždit dostatek důkazů. Za hlavní pachatele policie označila partnerský pár z Ostravska.

„Muž byl zadržen na silničním odpočívadle Rohlenka krátce poté, co od jisté osoby zakoupil léky obsahující psychotropní látky v hodnotě 170 tisíc. Poté bylo přistoupeno k zadržení dalších osob,“ uvedl kriminalista Pavel Hanusek. Celkem policisté zadrželi šest lidí, obvinění si vyslechlo pět z nich a dva z nich skončili ve vazbě.

Foto: Policie ČR

Léky, které dvojice distribuovala

Činnost skupiny začala před několika lety, kdy čtyřicetiletý muž objevil na internetu inzerát s nabídkou léků na hubnutí, které jsou k dispozici jen na předpis. Napadlo ho, že by si tím mohl přivydělat.

„Začal léky nakupovat a prodávat a jeho obchod se postupně rozrůstal. Jedním ze zdrojů, odkud léky dvojice odebírala, byla žena z Karvinska, která léky získávala od své praktické lékařky,“ řekl policista.

Motivace lékařky neznámá

Léky své pacientce předepsala na její zdravotní problémy, později ale pacientka své požadavky vůči lékařce stupňovala. „Tvrdila jí, že jde o léky pro její rodinu a kamarády. Lékařka začala vystavovat recepty na jména nic netušících pacientů a takto získané léky pak končily u dvojice z Ostravska, která je dále distribuovala,“ řekl Hanusek.

Policie nyní zjišťuje, zda lékařce skupina za její recepty platila. „Motivace obviněné lékařky je předmětem dalšího šetření,“ dodal policista.

Foto: Policie ČR

Zajištěné peníze

Otázkou je i motivace lidí, kteří medikamenty nakupovali. Jde totiž z velké části o léky, které jsou sice dostupné na lékařský předpis, ale za které se v lékárnách nedoplácí, a pacient je tak může mít zadarmo.

„O tom, co vedlo ty lidi k nákupu léků, můžeme jen spekulovat. Budeme to teprve zjišťovat. Ale domníváme se, že šlo o lidi, kterým lékaři léky nechtěli předepisovat. Jde o léky, na které vzniká závislost a lékař je nemůže předepisovat dlouhodobě,“ dodal policista.

Obviněná dvojice přitom měla stovky zákazníků. „Za poslední dva a půl roku jsme zdokumentovali distribuci 140 tisíc tablet a rukama obviněné dvojice prošlo 4,7 miliónu korun,“ dodal kriminalista Hanusek.

Reklama

Výběr článků

Načítám