Hlavní obsah

Policie obvinila agresory, kteří napadali zdravotníky a veřejné činitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V kauze verbálních útoků na představitele veřejné moci, epidemiology a lékaře padlo v těchto dnech první obvinění. Potvrdil to vedoucí odboru extremismu a terorismu pražské policie Vojtěch Motyka. Za šíření poplašné zprávy je obviněna aktivistka Jana Peterková, z nebezpečného pronásledování Patrika Tušl, který dlouhodobě obtěžoval lékaře. Ten ale s trestním stíháním nesouhlasí a bude podávat stížnost.

Foto: Novinky

Skupina antivaxérů u domu lékaře Milana Kubka

Článek

„V souvislosti s šířením dezinformací a nebezpečného pronásledování v kontextu covidových opatření policisté zahájili trestní stíhání dvou osob ve dvou rozdílných kauzách,“ upřesnil Motyka.

Šíření dezinformací se dopustila pětačtyřicetiletá žena, které hrozí až osm let odnětí svobody za šíření poplašné zprávy. Podle informací Práva by se mělo jednat o aktivistku Janu Peterkovou. Podle vyšetřovatelů šířila poplašné zprávy například o tom, že v domově seniorů zemřeli důchodci po podání vakcíny nebo že Českou republiku obsadí vojáci NATO s cílem vyhladit Čechy.

Agrese antivaxerů vůči lékařským osobnostem roste

Koronavirus

Za nebezpečné pronásledování obvinili devětadvacetiletého muže, kterému hrozí až rok vězení. V tomto případě jedná o Patrika Tušla, který dlouhodobě navštěvoval místo bydliště a práci prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, kde se svým kamarádem pořvával věty typu „vydejte vraha“. Konfrontace také natáčel a sdílel na svém facebookovém profilu.

Bude podávat stížnost

„Podezřelý dlouhodobě nebezpečně pronásledoval poškozeného z důvodu jeho veřejného vystupování v souvislosti s proticovidovými opatřeními, se kterými podezřelý nesouhlasil. Kontaktoval ho v místě bydliště, čekal na něj před zaměstnáním a tímto vstupoval do jeho osobnostních práv,“ upřesnil Motyka situaci nebezpečného pronásledování.

Policie řeší útoky antivaxerů na propagátory očkování

Krimi

„Ano, byl jsem obviněn z toho, co říkáte. Samozřejmě s tím nesouhlasím, nikoho jsem nepronásledoval. Budu proti obvinění podávat stížnost. Poradím se s právními zástupci, se kterými jsem se domluvil, že mi pomůžou,“ potvrdil Právu Tušl.

Sám Kubek okomentoval útoky na svou osobu loni v prosinci. „Když vám před domem skandují lidé, titulují vás slovy, která jsou nereprodukovatelná, vyzývají, abyste vylezl, co s vámi udělají, a že vaše rodina, kterou také titulují, se na to může dívat, tak to musíte dát na policii,“ řekl prezident lékařské komory.

Žena lhala o úmrtích po očkování. Musí zaplatit čtvrt milionu a omluvit se

Krimi

Tušl odmítá, že by Kubkově rodině a jemu samotnému vyhrožoval. Chtěl prý jen ukázat, že se prezident lékařské komory vyhýbá diskusi s občany. „Jen jsem řekl, že podle mého názoru by lidi jako Kubek měli buď sedět, nebo viset, protože nejde, aby rozděloval společnost, nabádal k nenávisti, lhal národu a šel proti svým spoluobčanům. Ale s nadsázkou, takové tresty už nejsou,“ přiznal obviněný. Dodal, že je pravděpodobné, že při konfrontacích Kubkovi sprostě nadával.

Odmítá také skutkovou podstatu nebezpečného pronásledování. „Nikdy jsem nemapoval, v kolik hodin pan Kubek kam chodí. Náhodně jsem přišel k jeho domu a jeho práci, ale nikdy jsem to neplánoval dopředu,“ komentoval Tušl. Podotkl, že Kubka nikdy fyzicky nenapadl.

Sám prý na Kubka podal několik trestních oznámení, policie se jimi ale nezabývala. I přestože byl obviněn, nevylučuje další návštěvy míst, kde se prezident lékařské komory pohybuje. „Nyní neshledávám nějaký důvod k němu chodit, ale v případě, že o mně bude opět v televizi mluvit, znovu k němu začnu a budu se ho snažit dotazovat, aby se k tomu vyjádřil,“ pravil Tušl.

Šéf odboru extremismu a terorismu pražské policie Motyka poznamenal, že tato prvotní obvinění nejsou jediná, kterými se ve spojení s proticovidovými opatřeními zabývají. „Šetříme i další jiné podněty a pokud vyhodnotíme protiprávní jednání, konáme ihned v trestním řízení,“ uvedl Motyka.

Reklama

Výběr článků

Načítám