Hlavní obsah

Policie na Vysočině uložila řidiči maximální pokutu sto tisíc. Jel s jeřábem po D1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maximální možnou pokutu uložili v pátek policisté z Vysočiny řidiči, který vezl nadměrný náklad a odmítl jej podrobit vážení. Řidič převážel velký autojeřáb, který měl být podle povolení převezen ve dvou částech. „Firmě se zřejmě nechtělo jeřáb rozebírat, tak ‚riskli‘ jízdu se složeným jeřábem,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Foto: Policie ČR

Řidič odmítl kontrolní zvážení

Článek

Mluvčí v tiskové zprávě upřesnila, že řidič vezl nadměrný náklad po dálnici D1 a policisté ze specializovaného týmu Kamion chtěli zkontrolovat jeho hmotnost na odstavné ploše na 115. kilometru.

Řidič ale podle mluvčí o odstavné ploše věděl a dvacet kilometrů před ní sjel z dálnice a dál jel po silnici II. třídy. Policii se ho podařilo zastavit u Řehořova nedaleko Jihlavy.

Při následné kontrole zjistili, že řidič, respektive firma, pro kterou náklad vezl, povolení na přepravu nadměrného nákladu má, ale pouze na přepravu jeřábu po dvou částech, tedy podvozku a ramene.

„Dvaačtyřicetiletý řidič se odmítl podrobit na výzvu policisty nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení a na kontrolní váhy odmítl najet. Z tohoto důvodu mu policisté uložili pokutu v příkazním řízení ve výši 100 000 korun a zakázali mu další jízdu,“ uvedla Čírtková. V jízdě mohl podle mluvčí pokračovat až poté, co firma přeložila jednu z částí jeřábu na další tahač.

Udělování stotisícových pokut umožnila novela zákona o pozemních komunikacích účinná od 1. ledna loňského roku. Předtím byla nejvyšší pokuta 30 000 korun.

Nadměrný náklad mohl zablokovat dálnici, policisté jej zadrželi na poslední chvíli

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám