Hlavní obsah

Policie jde po ekologických extrémistech, které tlačilo auto v Praze. Porušili zákon i dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako porušení zákona ekologickými extrémisty vyhodnotila policie incident, při kterém tlačilo osobní auto partu lidí protestujících za plošné omezení rychlosti v Praze na 30 km/h. Pochodující při blokování dopravy zabrali všechny tři jízdní pruhy na magistrále, ačkoliv přislíbili, že budou omezovat práva ostatních lidí blokováním pouze jednoho pruhu. Policie ve čtvrtek zároveň oznámila, že se zabývá i chováním řidiče.

Foto: Poslední generace

Jeden z pochodů aktivistů

Článek

Policie na incident, jehož videozáznam extrémisté z uskupení Poslední generace zveřejnili na internetu s postěžováním si, že se jim stala „nepříjemnost“, ve čtvrtek reagovala na Twitteru.

„Na svolavateli akce je, aby zajistil její bezproblémový průběh. Vzniklá situace byla důsledkem nedodržení podmínek shromáždění daných magistrátem,“ uvedla policie s tím, že její role na těchto akcích je pomocná a dohlíží na ně.

„Svolavatel a pořadatel nezajistil, aby se účastníci pohybovali v pravém jízdním pruhu, a porušili tím zákon, proto jejich jednání bude oznámeno správnímu orgánu,“ zmínili policisté.

Policisté dále prověřují okolnosti chování jak řidiče osobního auta, tak účastníků shromáždění, kteří mu bránili v jízdě, přičemž v obou případech nevyloučili protiprávnost.

Aktivisté blokující silnici v Praze se chválili, že uhnuli sanitce. Prodírala se přitom kolonou, kterou sami zavinili

Domácí

„Situaci na místě během několika okamžiků policisté vyřešili a účastníky shromáždění přiměli k dodržování pravidel stanovených magistrátem pro toto shromáždění,“ dodala policie.

Chtějí pokračovat v zabírání všech pruhů

Ekologičtí extrémisté video zveřejnili s tím, že chtějí na řidiče auta podat trestní oznámení, protože narušil jejich shromáždění, stížnost navíc chtějí podat i na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), protože prý vše vzniklo kvůli selhání policie. „Vyhověla přání magistrátu a přestala nás na pochodech doprovázet,“ tvrdili.

Ačkoliv při zmíněném pochodu porušili závazek vůči metropoli a roztáhli se, kam neměli, v podobných incidentech chtějí pokračovat.

„Od pořádání pochodů nás to neodradí. Rozhodli jsme se, že bez doprovodu policie budeme chodit celou šířkou vozovky, abychom zabránili nebezpečnému předjíždění,“ dodali.

S extrémisty, kteří si od plošného snížení rychlosti na 30 km/h, podle nějž se pro ně vžilo označení „třicítkáři“, slibují méně emisí, zlepšení zdraví lidí a více bicyklů v ulicích, samotnému magistrátu dochází trpělivost. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl pro Novinky, že magistrát udělá právní kroky, které už se připravují, diskutují a analyzují.

„Použijeme všechny prostředky, které nám umožní to regulovat tak, aby to nebylo nebezpečné. Budeme regulovat to, jaký rozsah té silnice mohou zabrat, i hledat všechna pravidla, abychom protestní pochody umístili tam, kde to až tak smrtelně nevadí, jako na rychlostní komunikaci,“ uvedl.

Ve čtvrtek přitom zastupitelé neschválili usnesení, které mělo pověřit pražskou radu, aby se zabývala možnostmi, jak prostřednictvím zákonodárné iniciativy zamezit blokování dopravy na frekventovaných silnicích při protestech či jiných shromážděních. Návrh podalo několik koaličních a opozičních zastupitelů.

Konec courání po magistrále? Praze dochází trpělivost s hrstkou ekologických extrémistů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám