Hlavní obsah

Policie chybovala ve vyšetřování 75 podezřelých úmrtí

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté z odboru kontroly a stížností prověřují 552 spisů po pochybení kutnohorských policistů při vyšetřování vražd páchaných od roku 2001 Jaroslavem a Danou Stodolovými. Podezřelá úmrtí s touto kauzou nemají nic společného. V dosud vyhodnocených 75 případech však zjistili vážné pochybení při vyšetřování.

Foto: Vlastimil Roflík

Motorkáři ze Stochova v akci.

Článek

"Jedná o vážná porušení procesních postupů, nikoliv o případy neodhalených vražd. Na takový problém jsme zatím nenarazili," odpověděl v úterý na dotaz Práva vedoucí odboru kontroly a stížností policejního prezídia Jaroslav Hlaváček.

Uvedl, že prověřování se nevztahuje na činnost lékařů, kteří na místě činu zjišťují okolnosti úmrtí a provádí zdravotní pitvu. Přitom právě tyto pitevní protokoly lékařů byly hlavní příčinou lajdácké práce kutnohorských policistů, kteří by jinak mohli řádění Stodolových zabránit mnohem dříve.

Kutnohorští policisté se totiž uspokojili s konstatováním pardubických lékařů, kteří po provedené zdravotní pitvě v protokole uvedli, že smrt nezapříčinilo cizí zavinění a šlo tedy buď o sebevraždu, nebo o přirozené úmrtí. Policisté pochybili tím, že nenařídili soudní pitvu.

Chybuje se ve všech krajích

Podle Hlaváčka je kontrola vedena velmi přísně s cílem jasně pojmenovat chyby, kterých se policisté dopustili třeba i v popise skutečností, postupu v místě události, dodržování předepsaných postupů a právních předpisů.

"Ne vždy se postupovalo, jak se mělo. Ukazuje se, že chyb se dopouštěli policisté ve všech okresech a krajích. Nelze říci, že by byl některý okres či kraj výrazně horší a jiný výrazně lepší," poznamenal Hlaváček.

Reklama

Související témata:

Související články

Stodolovi jsou podezřelí z deváté vraždy

Manželé Jaroslav a Dana Stodolovi jsou podezřelí z další, v pořadí již deváté, dokonané vraždy. Měli ji před dvěma lety spáchat v Praze 7 Tróji v Podhoří...

Policie důkladně vyšetřuje smrt dvou důchodců

Policisté objevili ve středu na Rakovnicku dvě mrtvoly starších lidí. Obě těla se nacházela ve značném stádiu rozkladu, tudíž lékař nebyl schopen určit příčinu...

Výběr článků

Načítám