Hlavní obsah

Policie: Čeští padělatelé jsou věrni korunám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Největší problémy nedělají českým policistům falešné dolary nebo eura, ale české koruny. Množství padělků českých bankovek má na vině dostupná kopírovací technika a počítače. "Opravdu kvalitních falz je málo, máme ale mnoho těch horší úrovně, kdy se jedná o jakousi domácí výrobu," uvedl v pátek vedoucí Národní centrály proti penězokazectví Jiří Brož.

Článek

Podle kriminalistů postupně mizí falešné bankovky vyšších hodnot a nahrazují je nejčastěji pětistovky. "To je optimální hodnota, kdy se výroba ještě vyplatí a bankovka přitom není tak vysoká, aby ji každý podrobně zkoumal," řekl Právu Brož.

O problematice padělání peněz tento týden diskutovali v Praze na mezinárodní konferenci zástupci policie z více než deseti evropských zemí. Eurobankovky podle Brože české padělatele příliš nezajímají.

"Jsme v tomto případě klasickou tranzitní zemí, přes nás se falešná eura vozí z jižní a jihovýchodní Evropy na západ," vysvětlil Brož. Největší dílny na falešná eura byly zatím objeveny v Bulharsku, Itálii a v tomto roce také ve Francii a v Litvě.

Za první pololetí letošního roku zadrželi policisté 357 falešných eurobankovek a téměř 3500 bankovek českých korun. Oproti loňskému roku tak sice oba počty klesly téměř na polovinu, podle tiskového odboru České národní banky to ale dokazuje spíše neúspěšnost práce policie než reálné množství padělků mezi lidmi. To podle ČNB musí u eura zákonitě stoupat kvůli jeho postupnému zavádění v téměř celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám