Hlavní obsah

Policejní kapitán předělával kradená auta, dostal čtyři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo toho, aby bojoval proti zlodějům aut, s jedním se spolčil. A k tomu navíc sám předělával kradená auta, aby je mohl přihlásit jako nikdy nekradené vozy. Řeč je o policejním kapitánovi Miloši Veselém. Toho za zneužití pravomoci úřední osoby, legalizaci výnosů z trestné činnosti, nadržování, zpronevěru a neoprávněný přístup k počítačovému systému poslal ve středu brněnský městský soud na čtyři roky do vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miloš Veselý (vpravo) u soudu klopil zrak, po verdiktu beze slova odešel.

Článek

Veselý se podle verdiktu nechoval jako strážce zákona, ale spíš jako protřelý podvodník s auty. Podle soudu si nejprve upravil v Rakousku ukradené BMW.

Z vraku podobného auta předělal na kradený vůz různé identifikátory včetně VIN kódu, pak auto zaregistroval jako bezvadný kus.

To stejné provedl se Škodou Octavia, která byla odcizena v Brně. Nakonec ještě pomohl svému kumpánovi a stejným postupem mu zlegalizoval ve Francii ukradený volkswagen.

Při posledním kousku se ale podle verdiktu dostal do problémů, protože auto se po jednom ze servisních úkonů dostalo do policejního skladu s podezřením, že se jedná o kradený vůz. Veselý ale napsal úřední záznam, že auto je zcela v pořádku, a bylo po pátrání.

K tomu byl navíc v kontaktu z již odsouzeným zlodějem aut, nad jehož rejdy zavíral oči, a dokonce mu ještě sděloval informace z neveřejných policejních databází například o tom, zda a jaké má ukradený vůz zabezpečovací systémy.

Policejní důstojník před soudem rozhodně popřel, že by se dopustil čehokoli nelegálního. Auta prý normálně koupil, dal do nich běžné součástky, opravil je a zprovoznil, neboť autům rozumí.

Podle soudce Kabelíka ale nebylo pochyb o tom, že auta byla kradená a pak upravená. „Objektivně ta vozidla pocházela z trestné činnosti.

Byly tam převařené VIN kódy a další markanty, s tím je opravdu těžké polemizovat. Co se týče BMW, tam se našly fotografie obou vozidel, přičemž to druhé bylo zcela nepoužitelné. Podobně to bylo i u octavie,“ přemítal Kabelík.

Veselému hrozilo až deset let vězení, podle Kabelíka jsou dostatečným trestem čtyři roky vězení. „Můžeme se na to dívat jako na selhání policisty,“ konstatoval Kabelík, který navíc nechal předělaná auta zabrat.

Veselý podal přímo na místě odvolání, případ tak posoudí ještě Krajský soud v Brně. Pokud by u něj důstojník neuspěl, znamenalo by to pro něj jistý konec u policie.

Policista byl obžalován za krádež v Ikee. Zboží nakládal do kočárku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám