Hlavní obsah

Policejní jednotky cvičily ve škole záchranu rukojmích

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smidary

Při běžné přestávce na základní škole ve Smidarech na Královéhradecku se v úterý chodbami rozlehly výstřely. Policie si totiž budovu vybrala ke svému cvičení, při němž zásahové jednotky z Hradce Králové, Brna a Plzně trénovaly útok na školu.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Policie vede spoutaného figuranta v roli pachatele do policejního vozidla.

Článek

„Cílem bylo nacvičit jednání za situace, kdy je naše škola terčem útočníků. I když jsem částečně znala scénář předem, bylo to pro mě docela stresující. Dokud nepřijela zásahovka, musela jsem sama vyjednávat s pachatelem, a ten byl někdy až vulgární,“ řekla ředitelka smidarské školy Hana Musílková.

Podle scénáře vnikli do školy dva ozbrojení útočníci, začali střílet do stropu a devatenáct žáků deváté třídy vzali jako rukojmí. Vyhrožovali, že je postupně pozabíjejí, pokud za nimi nepřijde učitelka, s níž si to chtějí vyřídit za to, že jednoho z pachatelů nechala před lety propadnout.

Cvičení se zúčastnilo na padesát po zuby ozbrojených policistů. „Je to reakce na případy, které se staly v některých zemích, kde si bývalí nebo i současní žáci brali rukojmí, aby si vyřídili s pedagogy nějaké křivdy. Měli jsme měli při cvičení za úkol nejprve evakuovat děti a učitele do chráněného prostoru, a pak vyřešit situaci rukojmích,“ uvedl velitel zásahu Martin Debnár.

Reklama

Výběr článků

Načítám