Hlavní obsah

Polák narazil u Kunovic do auta silničářů a dva zabil, odsedí si tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Razítko na tvrzení, že největším nebezpečím českých silnic jsou bílé dodávky, dal svou jízdou polský řidič Adrian Pawel Wróbel. Ten předloni v srpnu u Kunovic smetl vozidlo silničářů. To bylo nárazem odhozeno na svodidla, kde na místě usmrtilo dva silničáře. Wróbelovi ve středu brněnský krajský soud potvrdil tříletý trest vězení.

Foto: Policie ČR

Snímek z tragické nehody

Článek

K neštěstí došlo 4. srpna 2021 v úseku mezi Brnem a Kunovicemi v místech, kde byla povolená rychlost omezena na 70 a následně 50 kilometrů v hodině kvůli instalaci přenosného dopravního značení.

Na přehledném úseku jel Wróbel okolo 110 kilometrů v hodině a zezadu do dodávky silničářů jasně označené oranžovými majáky narazil.

Uherskohradišťský okresní soud řidiče potrestal třemi roky vězení za usmrcení z nedbalosti a na pět let mu zakázal řídit.

Polskému řidiči, který na Uherskohradišťsku usmrtil dva silničáře, navrhl žalobce tři roky vězení

Krimi

Muž před okresním soudem opakovaně vyjádřil lítost a omluvil se pozůstalým. Uvedl, že ho bezprostředně před havárií postihla náhlá zdravotní indispozice. Nyní užívá antidepresiva a ambulantně se léčí na psychiatrii.

„Nic jsem neudělal naschvál. Je mi to velice líto, chtěl bych se všem znovu omluvit. Sám to těžko zvládám a nedokážu si představit, jak to zvládají rodiny zemřelých. Kdybych neměl děti, tak bych si asi vzal život,“ řekl při prvním jednání Wróbel. S uloženým trestem se ale nehodlal smířit a podal odvolání s tím, že soud dostatečně nevyhodnotil jeho zdravotní problém.

Fatální následek kvůli nepozornosti

Odvolací senát v čele s Josefem Teplým ale nenašel žádný důvod ke snížení trestu. „Došlo k fatálnímu následku, a to v důsledku nepozornosti obžalovaného. Pokud namítá, že nebyl řádně prošetřen jeho zdravotní stav, tak z protokolu přímo po nehodě i z výpovědi svědků, kteří byli na místě, nic nesvědčí pro to, že by si stěžoval na zdravotní potíže,“ upozornil soudce Teplý.

„To, že se od nehody léčí na psychiatrii, nic nemění na tom, že způsobil vážnou nehodu, za kterou nese plnou odpovědnost. Byl profesionálním řidičem, měl by si důsledky svého pochybení uvědomovat. Trest shledáváme jako odpovídající,“ zakončil Teplý.

Polský řidič u soudu odmítl vinu za nehodu u Kunovic, při které zahynuli dva silničáři

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám