Hlavní obsah

Podvodník zneužil cizí doklady na 600 smluv, obešel i kontroly společností

Právo, pch
Žďár nad Sázavou

V rozsáhlý případ úvěrových podvodů se rozrostla zprvu nenápadná kauza 36letého muže ze Žďárska. Dokázal obejít i kontrolní mechanismus poskytovatelů půjček a za jediný rok zneužil cizí doklady pro bezmála 600 smluv. Způsobil tak škodu ve výši 2,5 miliónu korun. Spolu s ním policie obvinila i o rok staršího komplice, který se na stovce podvodů podílel.

Článek

Stoh zprvu standardních případů úvěrových podvodů začal nabývat gigantických rozměrů s tím, jak stopy čím dál častěji směřovaly k jedinému podezřelému. Při domovní prohlídce pak policisté zajistili důkazy o poškození 32 společností a 20 fyzických osob.

Muž využíval ke sjednávání půjček a úvěrových smluv u nejrůznějších společností doklady jiných osob, jimi založené účty a k nim zřízené internetové bankovnictví i další listinné materiály. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let za mřížemi, informoval žďárský kriminalista David Dvořáček.

„Záměrně si vybíral osoby důvěřivé a lehko zmanipulovatelné, které v žádném případě nepředpokládaly, že by mohly být nějakým způsobem podvedeny a zneužity,“ upozornil kriminalista.

Poškození se o dluzích dozvěděli z upomínek 

„Těmto lidem například tvrdil, že má zablokovaný svůj účet a nabízel jim brzké vrácení zapůjčených peněz včetně vysokého zhodnocení. Dále jim nabízel pomoc při řešení finančních problémů a podobně. Poškození obviněnému v dobré víře předávali své osobní doklady, hesla k internetovému bankovnictví, doklady potvrzující zaměstnání nebo pobírání důchodu,“ doplnil.

Podvodník se pak sám za tyto osoby vydával a na jejich jména uzavíral smlouvy, které ale, pokud vůbec splácel, pak jen způli a jako záminku pro uzavření další smlouvy. Převážnou část získaných peněz prosázel. Podvedení se o dluzích dozvěděli až z upomínek.

Využil znalost principů ověřování rodných čísel a občanských průkazů
vyšetřovatel David Dvořáček

„K páchání trestné činnosti muž využíval počítač a telefon, svých znalostí z finančního poradenství a nadání přesvědčivosti při jednání s poškozenými. Přes počítače vytvořil konkrétní žádost osoby a následně se při jednání s operátorem za tyto osoby vydával a potvrdil údaje, které předtím do žádostí sám uvedl. Obviněný tak využil nedostatečného kontrolního mechanismu úvěrových společností, které půjčovaly finanční prostředky. Muž přitom využil svoji znalost principů ověřování rodných čísel a občanských průkazů. Finanční společnosti tak v mnoha případech poskytly půjčky osobám, které fakticky neexistují,“ dodal vyšetřovatel.

Samotná dokumentace této trestné činnosti z roku 2012 trvala déle než jeden rok a spisový materiál obsahuje více jak pět tisíc stran textu. Hlavní obviněný již sedí ve vězení: odpykává si však trest za jinou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám