Hlavní obsah

Podvodníci se vydávali za manažery. Z firem vylákali miliony

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nejen důvěřiví lidé, ale i firmy se mohou stát oběťmi počítačové kriminality. Dokládají to dva případy, které nyní prověřuje policie na Opavsku a Bruntálsku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V prvním případě vznikla škoda čtyři miliony korun. Dosud neznámý podvodník, který se vydával za skutečného manažera zahraniční firmy, si od firmy z Opavska objednal velké množství elektroniky, celkem šlo o tisíc spotřebičů.

Žena naletěla falešnému bankéři i policistovi

Krimi

„Zboží bylo v květnu dodáno na požadovanou adresu v zahraničí, ovšem do dnešního dne nebyla faktura zaplacena a ani zboží nebylo vráceno zpět,“ uvedla krajská policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Podobný případ se stal koncem června na Bruntálsku, kde jinou firmu oslovil podvodník skutečným jménem manažera, který s firmou běžně obchodoval. Obsahem byla žádost o zaslání financí. V domnění, že s touto osobou komunikují, byly dle instrukcí peníze poskytnuty.

Muž prodával v bazarech mobily. Po platbě na bitcoinový účet už se neozval

Krimi

„Teprve o několik dnů později, při komunikaci se skutečným jednatelem, vyšlo najevo, že takový e-mail neposlal a finanční hotovost dosahující výše téměř půl milionu korun, nepožadoval. Až poté si v poškozené firmě všimli drobné odchylky, která odlišovala e-mail pravého jednatele od napodobeniny zaslané neznámým pachatelem,“ dodala mluvčí.

V obou případech jsou pachatelé zatím neznámí a kriminalisté po nich intenzivně pátrají.

Reklama

Výběr článků

Načítám