Hlavní obsah

Podvodníci mají nový fígl. Vybílí účet z bankomatu i bez karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražští kriminalisté odhalili nový způsob, jakým podvodníci dokážou vybrat z bankomatu cizí peníze, aniž u sebe mají platební kartu okradeného. Používají k tomu bezdrátovou technologii NFC a falešnou bankovní aplikaci pro mobilní telefony. Minulý týden policisté zadrželi muže podezřelého z toho, že touto metodou neoprávněně vybral desítky tisíc korun.

Zadržení podvodníkaVideo: Policie ČR

 
Článek

O případu ve čtvrtek na webu pražské policie informoval její mluvčí Richard Hrdina.

Policie dostala dopoledne 20. března oznámení o podezřele maskovaném muži, který delší dobu vybíral peníze z bankomatu v Praze 1. V době příjezdu hlídky už podezřelý u bankomatu nebyl, podařilo se ho ale vypátrat v obchodním centru na náměstí Republiky. Cizinec měl u sebe více než 160 tisíc korun v hotovosti.

Mezitím přišla na policejní služebnu žena, z jejíž karty někdo vybral 40 tisíc korun. Při výslechu kriminalisté přišli na nový způsob, jak podvodníci dokážou připravit lidi o peníze. Obětem rozešlou SMS zprávu například o údajném přeplatku na daních, ve které je odkaz na stránku, kam má adresát zadat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Pokud to udělá, zavolá mu údajný pracovník banky a tvrzením o napadení účtu přiměje oběti nainstalovat si do mobilního telefonu falešnou bankovní aplikaci.

„Po stažení této aplikace a přihlášení mají přiložit platební kartu ke svému mobilnímu telefonu, přičemž ale dojde k přenesení signálu NFC do jiného mobilního zařízení, se kterým je další podvodník u bankomatu, a může tak v klidu vybírat peníze,“ popsal mluvčí. Technologie NFC se běžně používá k bezdrátovému placení pomocí karty uložené v telefonu.

Podvodných webů přibývá, cílí na klienty bank

Bezpečnost

Vzhledem k tomu, že podvodníci mají přístup do internetového bankovnictví oběti, není pro ně problém změnit ochranný limit na kartě, aby mohli vybírat větší částky. Pokud se jim nepodaří přesvědčit poškozené ke stažení falešné bankovní aplikace, převedou peníze na jiný účet, k němuž mají přístup.

Dvaadvacetiletý cizinec, jehož zadržení pomohlo kriminalistům metodu odhalit, je ve vazbě. Obviněn byl ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což může v případě odsouzení skončit až na osm let za mřížemi.

„V tomto případě měli poslední tři poškození velké štěstí, že detektivové u něj nalezli jejich peníze v hotovosti a můžou jim tak být navráceny,“ dodal policejní mluvčí. Poškozených podle nich může být víc, policisté je proto vyzývají, aby se přihlásili na nejbližším oddělení policie.

Nejen Babiš. Na sítích se snaží obrat důvěřivce i falešný prezident Pavel

Bezpečnost

Útoků na bankovní účty neustále přibývá. Česká bankovní asociace (ČBA) koncem ledna uvedla, že meziročně se počet útoků ztrojnásobil. „V roce 2023 banky zaznamenaly 69 685 napadených klientů s celkovou škodou 1,35 miliardy korun. Průměrná výše škody na jednoho klienta tak dosáhla 19 357 Kč,“ uvedla. V praxi ale může přijít jeden poškozený i o milionové částky.

Policie před podvody opakovaně varuje a upozorňuje, že se významně zvýšila jejich důmyslnost a sofistikovanost.

Hlavní obranou je tak obezřetnost. K nejdůležitějším zásadám patří neposkytovat nikomu citlivé údaje, nevyplňovat je v odkazech, které přijdou na e-mail nebo prostřednictvím SMS. Lidé by při tom měli mít na paměti, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo či e-mailovou adresu. Další zásadou je nestahovat si do počítače či mobilu pochybný software.

Žena dělala hloupou a nahrála si hovor s kyberšmejdem

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám