Hlavní obsah

Podnikatele rozstřílel samopalem, dostal 13 let

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Se svěšenou hlavou a smutným výrazem ve tváři přijal ve středu 26letý Michal Faltýnek z Ivančic na Brněnsku 13letý trest, který podle rozhodnutí Krajského soudu v Brně prožije ve věznici se zvýšenou ostrahou. Soud mladého muže potrestal za brutální vraždu 57letého muže v Miroslavi na Znojemsku, kterého Faltýnek s komplicem loni v červenci rozstřílel ze samopalu a ještě jedné zbraně, kterou se však nepodařilo zjistit.

Článek

Trest si zatím vyslechl jen Faltýnek, protože jeho komplic Tomáš Mužný je zatím ve vazbě a bude stíhaný samostatně. Zadržet se ho totiž podařilo nedávno na základě trestního oznámení jeho matky, která policistům i soudu potvrdila, že se jí syn s vraždou svěřil.

Jsem věřící - nikdy bych neublížil

"Na místě činu se podařilo zajistit velmi málo stop, které by Faltýnka usvědčovaly z činu. Byly tu jen balistické a pachové stopy, které ukázaly na obžalovaného. Nejvíce soudu pomohly výpovědi dvou svědkyň, kdy jedna slyšela předem o připravované akci a následně se dověděla, že se při ní objevily problémy. Druhou svědkyní byla matka Faltýnkova komplice Možného, který se jí doma svěřil, že se toho dopustil Faltýnkem," uvedl předseda senátu Aleš Novotný.

Sám Faltýnek soudu příliš nepomohl, protože se k činu nepřiznal a jen uvedl, že se v kritickou dobu v Miroslavi nepohyboval. Dál už využil svého práva a odmítl vypovídat, čímž se připravil o polehčující okolnost, kterou je doznání či pomoc při objasňování trestného činu. "Jsem věřící a nikdy bych někomu jinému neublížil. Nic jsem neudělal a dál už vypovídat nebudu," uvedl Faltýnek.

Zemřel ženě v náručí

Brutální vražda se stala loni 21. července v domku ženy, která vlastnila několik čerpacích stanic. Faltýnek s nejméně jedním komplicem se rozhodli, že se k ní v noci vloupají a přinutí ji vydat peníze. Vzali si sebou samopal a ještě jednu střelnou zbraň. Po té, co vyrazili okno krumpáčem, se však vzbudil přítel ženy, vzal si plynovou pistoli a revolver a šel se podívat, co se stalo.

Sotva ho útočníci spatřili, začali po něm střílet a zasáhli ho devětkrát do břicha a do stehna. Na místě pak policisté našli nábojnice ze dvou zbraní. Přítelkyně zavražděného, která měla být obětí plánované loupeže, uvedla, že její přítel ji nechal v posteli a vydal se podívat, co se děje. Po několik ranách dopadl k ní na kolena a v jejích rukou zemřel.

Michal Faltýnek se proti rozsudku na místě odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Přítele podnikatelky rozstříleli ze samopalu

S hlavou hrdě vztyčenou přivedla v pátek eskorta před senát Krajského soudu v Brně 26letého Michala Faltýnka z Ivančic na Brněnsku, který čelí obžalobě,...

Výběr článků

Načítám