Hlavní obsah

Muž se při demonstraci popral s řidičem s ukrajinskou SPZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté řeší případ muže, který při sobotní protivládní demonstraci vběhl na magistrálu a poškodil auto s ukrajinskou státní poznávací značkou. Podle videa sdíleného na sociálních sítích se muž z neznámého důvodu nejprve dostal do slovního konfliktu s řidičem, který následně vystoupil z auta. Začali se prát.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sobotní demonstrace na Václavském náměstí.

Článek

„Jednu osobu policisté zajistili, jelikož vběhla na magistrálu a poškodila projíždějící vozidlo s ukrajinskou SPZ,“ uvedla na webu policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Případem se podle ní nyní zabývají pražští kriminalisté. „Právní kvalifikace případu bude stanovena,“ uvedla bez bližších podrobností.

Video šířené na sociálních sítích zachycuje okamžik, kdy řidič bílého vozu s ukrajinskou SPZ zastavil před přechodem na magistrále, vystoupil z auta a hádal se s mužem v červené bundě. Ten na něj následně zaútočil a strhla se rvačka. Řidič po nějaké době nasedl do auta a odjel, útočník mu však ještě stihl praštit do vozu. Podle policie vůz poškodil.

Děkan Ševčík se po demonstraci pokusil dostat do Národního muzea, VŠE se to nelíbí

Domácí

Zadrženo 20 lidí, tři policisté zraněni

Siřišťová uvedla, že na sobotní demonstraci skončilo v poutech dvacet lidí, tři policisté byli zraněni a převezeni do nemocnice.

„U Národního muzea jsme omezili na osobní svobodě 20 osob pro neuposlechnutí výzvy, které jsme převezli na policejní služebny a oznámili na příslušný správní orgán. Tři kolegové byli při zákroku zraněni a převezeni do nemocnice. Policisté nadále vyhodnocují záběry z daného incidentu před Národním muzeem a budou stanovovat právní kvalifikace,“ sdělila mluvčí.

Ještě v průběhu shromáždění podle ní policie zadržela jednu osobu pro podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. „V současné chvíli mu již kriminalisté za tento trestný čin ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření,“ prohlásila Siřišťová.

V momentě, kdy bylo shromáždění ukončeno a demonstranti, kteří byli u Národního muzea, odešli domů, podněcoval podle policie muž s megafonem odcházející účastníky z Václavského náměstí, aby šli sundat ukrajinskou vlajku z  budovy Národního muzea.

Hnutí ANO podpořilo demonstranty. Útok odsoudilo

Domácí

Policie: Útočili na nás tyčemi od vlajek

„Této jeho výzvy se ujalo několik stovek osob, které se domáhaly vstupu do budovy. V tom jim bylo zabráněno policisty. Agrese těchto osob však značně stoupala, proto velitel opatření rozhodl o nasazení posil… Někteří jednotlivci do policistů strkali, další je napadali tyčemi, na kterých měli původně vlajky,“ popisovala situaci na místě Siřišťová.

Incident u Národního muzea.Video: Policie ČR

Muž s megafonem byl podle ní zatčen, protože se opakovaně dopouštěl přestupku, jeho jednání nyní řeší pražští kriminalisté. Zadrženy byly také osoby, které podle ní odmítaly prostor opustit, u jedné z nich policie našla zbraň (nunčaky).

Jeden z demonstrantů do muzea vtrhl ještě předtím, než policisté zamezili vstupu do budovy. „Ochranka muzea muže zastihla na schodech a vyvedla ho pryč. Policisté ho v domnění, že se jedná o návštěvníka muzea, dovedli do bezpečí. Tento muž se však k Národnímu muzeu vrátil a opakovaně se domáhal násilného vniknutí do budovy,“ informovala Siřišťová s tím, že muž chtěl pravděpodobně strhnout z muzea ukrajinskou vlajku. „Proto policisté ze speciální pořádkové jednotky muže zajistili pro podezření z přestupku,“ doplnila mluvčí.

O rozdmýchávání u muzea nemůže být řeč, ohradila se policie proti videím

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám