Hlavní obsah

Demonstrant se symbolem Z na batohu půjde k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 1 už má na stole případ muže, který měl na demonstraci na Václavském náměstí batoh s našitým písmenem Z. Řešit se bude ve zkráceném řízení.

Zadržení na demonstraci na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Muži s nášivkami již bylo sděleno podezření a případ je veden ve zkráceném přípravném řízení,“ řekla Novinkám mluvčí policie Violeta Siřišťová. Česká televize uvedla, že státní zástupce již podal návrh na potrestání k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Kamera Novinek zachytila muže na demonstraci 11. března. Na batohu měl nášivku s písmenem Z a na rukávu nášivku Wagnerovy skupiny. Policie mu sdělila podezření z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zadržení na demonstraci na Václavském náměstí

Pražští policisté mají na stole i další případy z březnové demonstrace. Veřejnost především zaznamenala incident s 48letým demonstrantem, který zaútočil na auto s ukrajinskou značkou.

„V tomto případě policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci,“ konstatovala Siřišťová. Sdělení podezření ani obvinění ale dosud nepadlo.

Policisté řeší dalších šest případů z demonstrace. Tři osoby jsou podezřelé ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Jeden muž je podezřelý ze spáchání trestného činu podněcování a další dvě osoby jsou podezřelé z trestného činu násilí proti úřední osobě.

Zbytek z asi 20 zajištěných osob je řešen ve správním řízení pro různé přestupky, především neuposlechnutí výzvy.

Chtěl mír a pak napadl u muzea Ukrajince v autě, teď čeká na trest

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám