Hlavní obsah

Podivné čachry s desítkami milionů. Brněnský exekutor končí ve funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podivné transakce v součtu téměř šedesáti milionů korun na účtech úřadu stály exekutora Jaroslava Homolu jeho funkci. Kárný senát Nejvyššího správního soudu ve středu Homolu odvolal z pozice exekutora úřadu Brno-město. Nyní již bývalý exekutor se ani neobtěžoval k soudu dorazit, aby se hájil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh na odvolání z funkce podala ještě někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Kontrola totiž u brněnského exekutora našla podivné čachry na účtech, kde se netransparentně a neodůvodněně převáděly desítky milionů. Peníze úřadu přitom podle ministerstva sloužily mimo jiné i k zaplacení dovolené v Řecku.

Kárný senát v čele s Jiřím Pallou našel pochybení v celkem 148 případech.

„Kárně obviněný závažně porušil povinnosti exekutora a ohrozil důvěru ve spravedlivý výkon exekutorské činnosti. Neprojevil sebereflexi, pochybení neuznal a z ničeho nevyplývá, že by se poučil,“ konstatoval Palla.

Pochybení omlouval omyly nebo říkal, že neví, proč k tomu došlo
Lucie Čevelová, ministerstvo spravedlnosti

„Přes veškerou snahu o rozklíčování plateb a pochopení důvodů, proč k tomu došlo, se nám to nepodařilo,“ konstatovala při jednání u kárného senátu zástupkyně ministerstva spravedlnosti Lucie Čevelová.

„Vyjádření exekutora byla vyhodnocena jako zcela nevěrohodná. Řadu pochybení omlouval omyly nebo říkal, že neví, proč k tomu došlo,“ podotkla.

„Jsou tu dány pochybnosti, zda je kárně obviněný schopen vůbec řádně vést svůj úřad. Uvedená pochybení se týkají významné oblasti. Je zcela nepřípustné, aby nedokázal ty převody vysvětlit nebo je vysvětloval omylem,“ pokračovala Čevelová.

„Nakládání s peněžními prostředky v řádu desítek milionů bylo chaotické a vzbuzuje důvodné podezření, že to sloužilo ke krytí nedostatečných prostředků na jednotlivých účtech,“ dodala Čevelová.

Žádnou chybu neuznal

Sám Homola se ke kárnému senátu nedostavil a ani za sebe neposlal žádného obhájce. Předseda senátu tak mohl jen konstatovat ze zpráv, které Homola soudu poslal, že kárná žaloba je podle něj zcela neodůvodněná.

„Šlo o administrativní přesuny, dbám ochrany práv účastníků řízení. Máme na úřadu sofistikovaný software evidující všechny případy, investoval jsem do něj nemalé prostředky,“ přečetl Homolovo vyjádření Palla.

Homola byl dlouholetým soudním exekutorem v obvodu Brno-město. Odvolání z funkce je nejpřísnější postih, který může kárný senát exekutorovi uložit. Jde o výjimečné opatření.

První taková rozhodnutí soud vynesl v roce 2015, kdy odvolal z funkcí exekutory Oldřicha Svobodu z Hradce Králové a Iva Nedbálka z Ostravy.

Svobodu senát potrestal za nerespektování dohledových orgánů a za průtahy. U Nedbálka šlo o vysoké dluhy a další nedostatky v činnosti.

Koalice se pře o změny v exekucích

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám