Hlavní obsah

Koalice se pře o změny v exekucích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dlužníků se daří vymáhat stále méně peněz, poukazuje Exekutorská komora s dalšími věřitelskými organizacemi. Navrhly proto zavést minimální srážky, kdy by se peníze na úhradu dluhů strhávaly i dlužníkům s nízkými příjmy, anebo alespoň upravit výpočet částky, která je u lidí v exekuci nezabavitelná. Vládní strany v tom zatím jasno nemají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Plnění od roku 2018 kvůli nezabavitelné částce kleslo o šedesát procent,“ prohlásil viceprezident komory Martin Tunkl.

Podle návrhu, kterým se zabývá i ministerstvo spravedlnosti, by minimální srážka mohla činit deset procent minimální mzdy. U ekonomicky zranitelných osob, jako jsou například důchodci, se hovoří o šesti procentech, tedy 1134 korun.

Vláda zvažuje nový bič na dlužníky

Ekonomika

Dva tábory

Koalice je v názoru na minimální srážky rozpolcená. ODS a lidovci jsou spíše pro, Piráti se STAN proti.

„Z pohledu KDU-ČSL se ale jeví jako vhodnější, a hlavně spravedlivější varianta minimální srážky,“ sdělil Novinkám šéf lidoveckých poslanců Aleš Dufek.

Pokud by návrh na minimální srážky neuspěl, měl by se podle exekutorů změnit způsob výpočtu nezabavitelné částky. Například by se do ní neměl započítávat manžel či manželka.

V současnosti nelze jednotlivci srážet nic z dluhu, má-li příjem do 12 705 korun měsíčně. U jednotlivce s manželem či manželkou a vyživovanou osobou je to 19 057 Kč.

O tom, že by se mělo rušit zvýhodnění týkající se manželky či nezaopatřených dětí, nechtějí lidovci slyšet.

Naopak STAN je proti minimální srážce. „Návrh není systémově spravedlivý a je v přímém rozporu s podstatou institutu základní nezabavitelné částky,“ řekl předseda jeho poslaneckého klubu Josef Cogan.

Výpočet u nezabavitelné částky by upravil podle návrhu komory, takže by se do ní nezapočítávala částka na manžela či manželku.

„Taková změna se nedotkne nejvíce zranitelných osob, například samoživitelek, které mají již nyní nastavené nezabavitelné minimum příliš nízko,“ dodal Cogan.

Návrh není systémově spravedlivý a je v přímém rozporu se samou podstatou institutu základní nezabavitelné částky
Josef Cogan, předseda poslaneckého klubu STAN

Piráti zase navrhují jen drobnou změnu. „Chceme pouze úpravu, která narovná nepoměr dnes rozlišující sezdané a nesezdané páry,“ sdělila místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Pro nějaké řešení je i TOP 09, byť nedává najevo, kterou variantu preferuje. Jednání pokračují.

Minimální srážky by podpořil Patrik Nacher z opozičního hnutí ANO, ale jen v omezené podobě. „Předložím návrh na zavedení jen u přednostních pohledávek,“ prohlásil.

Míní pohledávky třeba za nesplácené výživné, za náhrady škody způsobené ublížením na zdraví či za daně a dávky pojištění.

Proti minimální srážce se ale stavějí neziskové organizace v čele s Člověkem v tísni, Charitou ČR a Radou seniorů. „Fixní srážka by postihla pouze dlužníky s legálními příjmy, a to bez ohledu na jejich výši, a zahrnovala by i invalidní a starobní důchodce,“ varovaly organizace.

Výše nezabavitelné částky

  • Jednotlivec – 12 705 Kč
  • Jednotlivec s jednou vyživovanou osobou – 15 881 Kč
  • Jednotlivce s manželkou/manželem a jednou vyživovanou osobou – 19 057

Zdroj: ministerstvo spravedlnosti

Ztráty práce se bojí 40 procent lidí nad 45 let

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám