Hlavní obsah

Podíl policistů v kauze Kajínek prověří inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podivnou úlohou policistů v jedenáct let staré dvojnásobné vraždě a pokusu o další, za kterou byl později doživotně odsouzen Jiří Kajínek, se začala zabývat Inspekce ministra vnitra. Novinkám to v úterý potvrdil ředitel inspekce Mikuláš Tomin s tím, že pokyn k prošetření vydal na základě pondělního speciálu pořadu Na vlastní oči.

Článek

"Inspekce chápe pořad jako podnět k prošetření případné účasti policistů na trestné činnosti," řekl dnes Tomin s tím, že dosud případ samotné střelby inspekce vůbec neprověřovala. "Inspekce věc tehdy šetřila naprosto okrajově," podotkl Tomin.

"Prvním úkolem je shromáždit písemné materiály a obrátit se na příslušné orgány. Vzhledem k době, která od činu uplynula, to bude velmi složité," pokračoval.

Naopak inspekce se v minulosti zabývala okolnostmi útěku Kajínka z věznice Mírov v roce 2000, kdy se 40 dní ukrýval v pražském bytě manželky orlického vraha Ludvíka Černého. "Dali jsme návrh na sdělení obvinění plk. Ladislavu Kadeřábkovi, ale tehdy dozorující městské státní zastupitelství věc odložilo," dodal.

Policisté justiční omyl vylučují

Soud v červnu 1998 poslal Kajínka do vězení na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu podnikatele Štefana Jandy a jeho ochránce Juliana Pokoše, která se odehrála v květnu 1993 nedaleko plzeňské věznice Bory. Vážně tehdy zranil i Pokošova bratra, ten však přežil. Autoři včera odvysílaného pořadu tvrdí, že o vraždě někteří policisté věděli a nezasáhli. Podle Kajínkova advokáta Jaroslava Janečka také někteří svědci, kteří původně pomáhali policii Kajínka usvědčit, změnili svou výpověď.

Kajínek se stále brání, že osudný den v Plzni vůbec nebyl. Podle policistů však byl případ tolikrát důkladně vyšetřen soudci, státními zástupci a Inspekcí ministra vnitra, že justiční omyl je vyloučen.

Reklama

Související články

Manželku vraha Černého vystěhovali z bytu

Soudní exekutor ve čtvrtek vystěhoval z bytu na sídlišti Velká ohrada v Praze 13 Marii Černou, manželku jednoho z tzv. orlických vrahů, Ludvíka Černého,...

Kriminalisté pobouřeni kampaní kolem Kajínka

Kriminalisté jsou pobouřeni a hovoří o mediální kampani ve prospěch dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, která v pondělí večer vyvrcholila v televizi Nova...

Výběr článků

Načítám