Hlavní obsah

Kriminalisté pobouřeni kampaní kolem Kajínka

Právo, apb,pab,vac, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Kriminalisté jsou pobouřeni a hovoří o mediální kampani ve prospěch dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, která v pondělí večer vyvrcholila v televizi Nova v pořadu "Kajínek - vrah nebo oběť". Podle policistů byl případ tolikrát důkladně vyšetřen soudci, státními zástupci a Inspekcí ministra vnitra, že justiční omyl je vyloučen.

Foto: Petr Mráček

Noc na Karlštejně

Článek

Tvůrci pořadu Novy jsou však jiného názoru. V pozadí kauzy prý byli policisté, kteří měli usednout na lavici obžalovaných spolu s Kajínkem.

Soud Kajínka poslal do vězení na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu podnikatele Štefana Jandy a jeho ochránce Juliana Pokoše, která se odehrála v květnu 1993 v Plzni v borských serpentinách.

Kroupa: měli svoje policajty

Spoluautor pořadu "Kajínek - vrah nebo oběť" Janek Kroupa tvrdí, že o vraždě někteří policisté věděli a nezasáhli. "Jak podnikatel Antonín Vlasák, pro kterého měl pracovat Kajínek, tak zavražděný Janda měli svoje policisty. Pro Vlasáka měli pracovat policisté ze zásahové jednotky Jiří Kreuzer a Jan Mikeš, pro Jandu zase Jaroslav Kronďák z kriminálky. A my jsme získali svědectví, že z každé strany tam minimálně jeden z policistů při činu byl," řekl Právu Kroupa.

Verzi podporuje Kajínkův advokát Jaroslav Janeček. "Z důvěrného zdroje vím, že se ztratil diktafon s nahrávkou, na níž je zaznamenáno, že na místě v době vražd byl přítomen Jandovi známý policista," řekl v pondělí Právu advokát s žádostí, aby jeho zdroj nebyl uveden.

Podle advokáta někteří svědci, kteří původně pomáhali policii Kajínka usvědčit, změnili svou výpověď. Uvedl, že jedním z nich je svědek, který Kajínka přivezl na vražedné místo v borských serpentinách . "Ten člověk tehdy vypovídal na nátlak policie, protože mu vyhrožovali," řekl Právu Janeček.

Kadeřábek trvá na Kajínkově vině

"Mediální oslavu návratu dvou heroinových zločinců z Thajska vystřídala další protipolicejní kampaň a oslava dvojnásobného vraha Kajínka. Cíl je jasný. Co nejvíce policii poškodit a prosadit odvolání Ladislava Kadeřábka z funkce náměstka ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování na policejním prezidiu. Kadeřábek totiž řídil tým kriminalistů, který Kajínkovy vraždy vyšetřoval," řekl Právu důstojník plzeňské kriminálky.

Ladislav Kadeřábek v pondělí Právu řekl, že na prokajínkovskou kampaň doplácí jeho rodina. "Vadí mi, že ta kampaň je černobílá a staví Kajínka proti mně. Kampaň se dotýká celé mé rodiny. To mi vadí. Že rodina má, nevím proč, pykat za shluk mediálních nepravd, kdy s údivem pozoruji, jak stokrát opakovaná lež se stává pravdou," řekl. Zdůraznil, že trvá na Kajínkově vině. Důkazy jeho vinu prokázaly. "Nemám na svém názoru co měnit. Vina se prokázala i před soudem, kde měl obžalovaný neomezený prostor pro svou obhajobu," odpověděl na dotazy Práva a zdůraznil, že k manipulaci s důkazy na plzeňské kriminálce nedošlo.

Odmítl, že by jakkoli ovlivňoval vyšetřovatele. "Vedl jsem pracovní tým operativců, detektivů. Všechny procesní úkony v té době dělal vyšetřovatel, procesně naprosto samostatný. Neměl jsem šanci ani důvod vyšetřovatele ovlivnit," zdůraznil Kadeřávek. Připustil, že v době vyšetřování vznikly pochybnosti okolo policistů Kreuzera a Kronďáka. "Zaznamenali jsme úniky informací. Vyšetřování převzala Inspekce ministra vnitra. Pokud vím, tak nebyli odsouzeni soudem. V policii však už neslouží," řekl Kadeřávek.

Nepotvrdil ani verzi ztraceného diktafonu a nahrávky. "Ohledání místa činu jsem nedělal. Na místě činu diktafon nebyl nalezen. Bratr zastřeleného Juliána Pokoše, který byl zde postřelen a přežil, hovořil o tom, že zastřelený Janda diktafon používal, ale ne že nahrával v borských serpentinách v době svého zavraždění Kajínkem," oponoval advokátu Janečkovi.

Nová fakta nejsou

"Pokud někdo tvrdí, že má nové důkazy, může je předložit soudu a požádat o obnovu řízení," uvedla státní zástupkyně. Soudce plzeňského krajského soudu Pravoslav Polák, který Kajínka poslal do cely na doživotí, řekl, že pozadí dvojnásobné vraždy zůstalo před soudem neobjasněno. "My jsme ale rozhodovali o vině obžalovaného, a ta byla prokázána," uvedl Polák.

V době Kajínkova útěku z věznice v Mírově na podzim 2000 zde působil tehdy 60letý kněz římskokatolické církve František Lízna jako rada pro duchovní službu. Právu tehdy přímo ve vězení řekl: "Jsem zaměstnancem vězeňské služby, takže bych ho musel přemlouvat, aby se vrátil. Ale dobře vím, že touha po svobodě je jeden z nejsilnějších pudů. A při jeho opakovaném urputném tvrzení o své nevině a stavu naší justice, by to bylo opravdu velké dilema."

Soudní řešení v případě nových skutečností považuje za jediné rozumné řešení také náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Jaroslav Macháně. "Kajínkovým případem se zabývalo tolik lidí, kterým by manipulace s důkazy či cokoli jiného neuniklo," řekl Macháně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám