Hlavní obsah

Po zátahu protidrogového komanda obviněno 53 lidí

ČTK, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě linie mělo třináctiměsíční vyšetřování Národní protidrogové centrály, která sledovala činnost výrobců a distributorů pervitinu na jihu Moravy. Operace Gaston a Motýlek se střetly v okamžiku, kdy stopy kriminalisty dovedly až do Vinařic na Kladensku, mezi místní vězně, ke kterým putovala část produkce drogy.

Foto: Ladislav Adam
Článek

Policisté na základě výsledků obou policejních akcí obvinili 53 lidí. V rámci akce Motýlek obvinili celkem 26 lidí, zbylých 27 obvinění souvisí s operací Gaston, sdělili to v pondělí zástupci vězeňské služby a policie.

Efedrin pocházel z továrny v Roztokách

Do rozbité sítě narkoobchodníků patřily čtyři odhalené laboratoře. Mezi stíhanými je i zaměstnanec výzkumného ústavu léčiv v Roztokách u Prahy, který podle šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse z továrny vynášel efedrin. Ten se používá právě k výrobě pervitinu. Při domovních prohlídkách bylo nalezeno 3,5 kilogramů této látky a 15 800 dávek drogy.

Cena se ve věznici zečtyřnásobila

Operace Motýlek začala na základě podezření, že se ve vinařické věznici šíří drogy. Kriminalisté se z odposlechu dozvěděli, že do věznice míří větší zásilka pervitinu. Sledováním zjistili, že drogy se k vězňům dostávají zvenčí nejen v balíčkách a přes plot, ale i s pomocí zaměstnanců věznice.

V aféře padlo obvinění na hlavu dozorce, vychovatele, bývalé vězeňské lékařky a zdravotní sestry - celé zprávy. Policie začala stíhat také jednoho bývalého a deset současných vězňů. Podle kladenské státní zástupkyně Niny Brozové jsou od ostatních vězňů odděleni, aby nemohli ovlivňovat jejich svědeckou výpověď.

Výrobci pervitin prodávali za 600 až 800 korun za gram. Distributoři ve věznici pak údajně cenu zvyšovali až čtyřikrát.

Reklama

Související články

Vinařické vězně zásobovala drogami lékařka

Mezi zadrženými zaměstnanci vinařické věznice u Kladna je i lékařka, která byla v prosinci přistižena při pohlavním styku s vězněm. Kladenská státní zástupkyně...

Výběr článků

Načítám