Hlavní obsah

Vinařickým vězňům proudily i díky dozorcům mobily a drogy

Novinky, Ivana Cihlářová, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozsáhlá několikadenní policejní akce, při které byli mimo jiné zadrženi i čtyři pracovníci Vězeňské služby, začala v pondělí ve věznici Vinařice u Kladna. Zaměstnanci věznice byli součástí dobře organizované sítě, přes kterou se k vězňům dostávaly peníze v hotovosti, mobilní telefony a drogy, zejména pervitin.

Článek

"V pondělí bylo zadrženo celkem šest osob, kromě zaměstnanců Vězeňské služby i dva příbuzní či známí vězňů. Další lidé byli zadrženi dneska a akce bude pokračovat i v dalších dnech, protože některé osoby mimo věznici se dosud policii nepodařilo zachytit," řekla v úterý kladenská okresní státní zástupkyně Nina Brozová, která případ dozoruje.

Jak Brozová dále upřesnila, v této věci by mělo být v blízké době zahájeno trestní stíhání celkem čtrnácti osob, mezi nimiž jsou čtyři pracovníci věznice, dále několik vězňů a jejich příbuzných nebo jim blízkých osob.

"Ještě nevíme, kteří z nich budou stíháni na svobodě a kteří vazebně. Návrh na uvalení vazby mi zatím nebyl podán," uvedla Brozová.

Dozorci nacházeli zfetované vězně

Podnět k vyšetřování celého případu dalo podle Brozové samo vedení věznice. Při pravidelných kontrolách vězňů se totiž zjistilo, že někteří z nich jsou opakovaně pod vlivem pervitinu. Potom se podařilo dopadnout osoby, které pervitin přehazovaly vězňům přes plot, další drogy byly objeveny při kontrole balíčků.

"Pak už se do Vinařic nasadila sledovací technika a zjistila se celá síť, jak se tam ty věci dostávají. Klec spadla v pondělí," dodala Brozová.

Tiskový mluvčí vinařické věznice Luboš Beránek odmítl k případu uvést jakékoliv informace s tím, že k tomu není oprávněn. "Mohu pouze sdělit, že probíhá vyšetřování, které je v kompetenci policie České republiky," řekl Beránek.

Akce přesáhla hranice kladenského okresu

Mluvčí kladenské okresní policie Michaela Nováková nepotvrdila ani nevyvrátila informace Práva, podle nichž se policejních zákroků účastní několik policejních složek a akce přesáhla hranice kladenského okresu. "Jakékoliv další informace poskytneme až v pátek," uvedla. Podle vyjádření státní zástupkyně by se na celém případu měla podílet nejen kladenská policie, ale i policisté z dalších okresů, na jejichž území žijí někteří z podezřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám