Hlavní obsah

Po malicherné hádce bodl recidivista muže do ledviny. Dostal 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen se štěstím přežil loni v Mostě starší muž útok nožem od 22letého Josefa Tokára. Po malicherném konfliktu u večerky přišel o ledvinu. Tokárovi v pátek Krajský soud v Ústí nad Labem uložil za pokus o vraždu trest ve výši 14 let vězení. Tokár před soudem prohlásil svou vinu, soud se tak nezabýval dokazováním činu, ale jen výší trestu. Rozsudek je pravomocný, Tokár i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Odsouzený Josef Tokár před senátem ústeckého soudu

Článek

Čin se stal v Mostě loni v polovině srpna na chodníku u večerky. Tokár procházel kolem muže a řekl mu, ať vypadne, že smrdí. Poté si muži začali nadávat. Tokár poodešel, pak se ale vrátil a chtěl dát poškozenému pěstí. Ten uhnul a uštědřil mladíkovi dvě facky. Tokár pak po vzájemné strkanici odešel ke svojí odložené brašně, ze které vzal zavírací nůž s délkou čepele nejméně 10 centimetrů, který otevřel a držel v ruce skrytý za zády.

Pak se vrátil k poškozenému, který byl v té době otočen zády. „Když jej poškozený zaregistroval a začal se otáčet směrem k němu, obviněný jej bodl do oblasti levého boku, na což poškozený zareagoval tak, že ho udeřil skleněnou lahví od piva,“ popsal čin v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan s tím, že obviněný bodl muže ještě jednou do levého podžebří.

První rána pronikla až do ledviny, druhá ke slezině. Muž začal krvácet do dutiny břišní a močových cest, ztratil zhruba 1,5 litru krve a rozvinul se u něj šok. Napadený musel být okamžitě operován, lékaři mu odebrali poškozenou ledvinu. „Poškozený byl ohrožen na životě, a to jak krevní ztrátou, tak zasažením ledviny, přičemž poranění neskončilo smrtí jen náhodou,“ uvedl Jan.

V Turnově našli zavražděnou ženu, policie má podezřelého

Krimi

Útočníka zanedlouho vypátrali policisté, skrýval se doma. Nalezli i jeho nůž, kterým útočil.

Tokár v pátek před soudem takzvaně prohlásil svou vinu. „Přiznávám svou vinu, doopravdy toho lituju, nemůžu uvěřit, že jsem udělal takovou věc. Chtěl bych se poškozenému omluvit a požádat ho o odpuštění,“ kál se.

Soud prohlášení viny přijal, zabýval se tak jen výší trestu. Tokárovi hrozilo 12 až 20 let vězení za pokus o vraždu s rozvahou nebo rozmyslem. Podle předsedy senátu Martina Parolka obžalovanému přitížilo, že skutek spáchal v podmínce, dříve už byl celkem osmkrát odsouzen. „Je možné ho považovat za obecného recidivistu. I když skutek nebyl dokonán, poškozený přišel o ledvinu, což je závažný následek,“ uvedl soudce Parolek.

Před pěti lety v Bratislavě umlátil Filipínce a pak se s ním fotil. Teď ho pustili za dobré chování

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám